Гргуровић
03/01/2024 u 19:00 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grgurović: Nasliјeđeni dug za godinu dana smanjili smo za 1,72 miliona eura

U narednoj godini bićemo u potpunosti posvećeni našem krajnjem cilju, ali i našoj viziji da Danilovgrad bude grad zadovoljnih, zaposlenih, zdravih i otvorenih ljudi, koji bilježi tendenciju stalnog rasta standarda i kvaliteta života, kaže Grgurović.

Dug od devet miliona 120 hiljada eura, koјi јe nasliјedila nova gradska uprava, od primopredaјe 12. decembra 2022. do poslednjeg radnog dana u 2023. godini sada smanjen јe na sedam miliona i 400 hiljada eura, rekao je za "Dan" Aleksandar Grgurović, predsјednik Opštine Danilovgrad. On ističe da јe riječ o dugu koji se odnosi samo na dug Opštine, a ne na dug preduzeća čiji je osnivač Opština koji je takođe, višemilionski.

– Da nismo opterećeni velikim dugom koji smo zatekli, mnoge ideje koje su za sada na papiru mogli bi sprovesti u djelo, međutim, iako opterećeni i u narednoj godini bićemo u potpunosti posvećeni našem krajnjem cilju, ali i našoj viziji da Danilovgrad bude grad zadovoljnih, zaposlenih, zdravih i otvorenih ljudi, koji bilježi tendenciju stalnog rasta standarda i kvaliteta života. Pred nama je investicioni zamah. Prioriteti rada Opštine prvenstveno se odnose na infrastrukturne projekte iz kapitalnog budžeta, počevši od onog koji izaziva najveću pažnju u javnosti. A podsjetiću da najmanju odgovornost kad je riječ o tom projektu ima aktuelna vlast, jer je ovaj problem jedan od naslijeđenih.Martinicki put se radi više decenija i morali smo početi iznova, da obezbijedimo projektnu dokumentaciju, raspišemo tender za novog izvođača i sada već možemo najaviti da će tender biti zatvoren 10. januara – rekao јe Grgurović

Grgurović dodaјe da će se raditi sanacija puta Potkraj – Studeno za koju je obezbijeđeno milion i 400 hiljada eura.

– Obezbijeđena su sredstva za rekonstrukciju ulica u gradu Lazara Đurovića, Njegoševu i Novice Škerovića. Veoma je važno da javnost bude upoznata sa činjenicom da je do sada za godinu dana asfaltirano 20 kilometara puta, a u mandatu prošle vlasti za četiri godine asfaltirano 30 kilometara. U narednom periodu očekuju nas adaptacije putnih pravaca u mjestu Zagarač i na dionici ka manastiru Ostrog. Jedan od naših prioriteta je svakako permanentan rad na poboljšanju i unapređenju zaštite životne sredine, kao i izrada prostorne i planske dokumentacije – navodi Grgurović.

On ističe da odštetni troškovi zbog raskida ugovora o gradnji kolektora iz 2018. godine dolaze na naplatu 2024. godine.

– U toku je pregled najbolje ponuđenih rešenja, jedan način je postrojenje na jednoj lokaciji gdje bi se kupila otpadna voda, ili izgradnja više bio separatora na lokacijama gdje se ispušta fekalna kanalizacija. U pregovorima smo sa grčkom firmom "Karkanijas", međutim, projekat bi se već doveo do kraja da nije bilo odštetnog zahtjeva u vrijednosti oko milion eura na osnovu neispunjenih ugovornih obaveza iz 2018. godine, oni na naplatu dolaze tokom 2024. godine – kaže Grgurović.

Poljoprivredno zemljište predstavlja jednu od osnovnih odlika prirodnog bogatstva ovog kraja, u skladu sa tim u narednom periodu Grgurović ističe da će donositi odluke i raditi na poboljšanju uslova razvoja poljoprivrede.

– Opština Danilovgrad svjesna je svih potencijala kad je riječ o poljoprivredi, koji su nažalost do sada bili neiskorišćeni, ali često i zloupotrijebljeni. Bićemo istrajni i predani u tome da se ulaganja u poljoprivredu uvećavaju, a posebno smo zadovoljni razvojem vinogradarstva. U godini koja je pred nama građani Danilovgrada mogu očekivati realizaciju brojnih projekata, ali i promjenu nekih ustaljenih, loših obrazaca koji se tiču funkcionisanja Opštine i opštinskih preduzeća. Tu najprije mislim na transparentnost rada, jer smo na tom polju već pokazali izuzetnu efikasnost, zahvaljujući svim zaposlenim. Naši građani su već svjesni da smo preuzimanjem vlasti, preuzeli i brojne probleme koji zahtijevaju vrijeme kako bi bili riješeni – zaključuјe Grgurović

Jedan od ciljeva јe da turistički potencijal grada postave na pijadestal dostojan potrebama posjetilaca

Grgurović navodi da su u 2023. godini radili mnogo na promociji Danilovgrada i njegovom pozicioniranju na mapi Crne Gore.

– Ove godine organizovali smo prvi novogodišnji Bazar, ali smo i tokom čitave godine imali niz programskih aktivnosti koji se tiču promovisanja ponude ovog grada. U ovoj godini organizovali smo koncerte brojnih domaćih i regionalnih zvijezda, Perper, Valentino, Frajle, Kiki Lesendrić i Piloti, TAP 011, Garavi sokak, Amadeus bend. Grad su posjetili Petar Božović, Slavko Štimac ali i druga značajna imena iz ove oblasti – kaže Grgurović dodaјući da se ove godine realizovala i manifestacija "Vinom obojen Danilovgrad" gdje je akcenat bio na promociji vinara sa ovog područja.

Kad je riječ o resursima u Danilovgradu i njihovoj valorizaciji Grgurović navodi da su svjesni da je riječ o bogatstvu, jer Danilovgrad je idealna destinacija sa izuzetnim vjerskim, istorijskim, tradicijskim, seoskim izletničko-rekreativnim potencijalom.

– Jedan od naših ciljeva kao i cilj lokalne turističke organizacije je da turistički potencijal grada postavimo na pijadestal dostojan potrebama posjetilaca – ističe Grgurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:02