/ - FOTO: D.J.
29/11/2023 u 17:33 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grupa Andrijevčana obilježila 29. novembar, nekadašnji praznik SFRJ

Uz podsjećanje da je 29. novembra 1943. godine u Jajcu održavno drugo zasijedanje AVNOJ-a, na kome je donijeta odluka o federalnom ustrojstvu buduće socijalističke Jugoslavije, učesnici skupa su nakon svečanoge defilea ulicama grada poručili da ideja antifašizma neće nikada nestati sa ovih prostora

Uz himnu „Hej Sloveni“, zastave i transparente sa zvijezdom petokrakom, grupa Andrijevičana danas je na simbnoličan način proslavila 29. novembar, veliki praznik bivše SFRJ, poznat kao Dan republike.

Uz podsjećanje da je 29. novembra 1943. godine u Jajcu održavno drugo zasijedanje AVNOJ-a, na kome je donijeta odluka o federalnom ustrojstvu buduće socijalističke Jugoslavije, učesnici skupa su nakon svečanoge defilea ulicama grada poručili da ideja antifašizma neće nikada nestati sa ovih prostora.

-Brojni su primjeri koji jasno ukazuju koliko se nekada u velikoj Jugoslaviji živjelo bolje nego danas. Tada smo imali izgrađen sistem vrijedniosti i ekonomsko i svako drugo blagostalje. Fabrike su radile, imali smo besplatno, školstvo zdravstvo i mogućnost da čovjek radi i živi od svoga rada. To neponovljivo blagostanje pratile su zastave sa zvijezdama petokrakama, koje mi i danas čuvamo. Sa tim zastvama su se proslavljali i veliki praznici kao što je 29. novembrar kad je cijela zemlja klicala zajedništvu, slobodi i pravdi. Zato smo se ponovo okupili da se podsjetimo na veliku Jugoslaviju i to srećno vrijeme, kao i da poručimo da ideja socijalizma i antifašizma nikada neće minuti sa ovih prostora – saopštili su učesnici svečanosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 19:06