/ -FOTO: M. NOVOVIć
11/10/2022 u 08:40 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Muke u bjelopoljskom naselju Malo Polje: Pavića potok i odron ugrožavaju kuće

Iz lokalne uprave odgovaraju da će uputiti svoje stručne službe kako bi se sve pomno ispitalo i preduzele mjere za rešavanje problema koji je zadesio mještane Malog Polja

Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj u prethodnom periodu sanirao je propust u bjelopoljskom naselju Malo Polje, ali je zvanično saopšteno da posao sanacije još nije potpuno završen.

Inače, propust se začepio usled obilnih padavina, pa se Pavića potok izlio u dvorišta obližnjih kuća.

– Regulisali smo tok potoka i on više neće praviti problem mještanima. Međutim, ostalo je još da regulišemo šahte, čime ćemo u potpunosti onemogućiti izlivanje potoka – kazali su tada iz Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj.

Od tada, pa do danas, od toga obećanja nije bilo ništa. U međuvremenu desilo se dosta toga što je donijelo probleme prije svega Rajku Rabrenoviću, čija kuća i objekat se nalaze prvi na udaru Pavića potoka, a onda i Ljubu Obradoviću, čija je kuća preko ulice i nalazi se na nešto nižoj koti.

– Pavića potok stvara ogromne probleme pri svim obilnijim padavinama. Godinama trpimo zbog ovog problema, pa kad su u lokalnoj upravi, nakon upornih naših zahtjeva, ali i pisanja "Dana", došli jednog dana da nešto preduzmu, mislili smo da ćemo se konačno spasiti nevolja, ali posao nije završen – kaže Rabrenović i dodaje da je od ulice naviše prema brdu, u dužini od nekih tridesetak metara, odnosno od jedne do druge šahte postavljena cijev u kanal, a preko betonske ploče. I tu se stalo. A onda se desilo odronjavanje brda iznad naših kuća, odnosno ispod nekadašnjeg magistralnog puta, gdje se skreće prema Medanovićima. Odron je napravio pravu havariju i sve zatrpao, pa je potok krenuo drugim putem i sada nekontrolisano teče. Prije nekoliko dana voda iz potoka ulila se u moj objekat i došla do prizemlja kuće – ističe Rabrenović.

Njagov komšija Ljubo Obradović kaže da žive u strahu, jer Pavića potok zna toliko da nadođe da predstavlja pravu opasnost.

– Ovo od prije nekoliko dana bilo je strašno, a ne smijemo ni da pomislimo kako će biti kad jesenje kiše učestaju – navodi Obradović.

Кomšije Obradović i Rabrenović kažu da je jedino rešenje da se prvo uradi sanacija brda, koje se iz dana u dan sve više urušava. Itiču da postoji bojazan da će se brdo, ako se ne zaustavi, sručiti na kuću Rabrenovića.

– Treba ispod nekadašnje magistrale napraviti nastavak ovog postojećeg kanala, koji je prekriven betonskim pločama, i u njega dovesti Pavića potok, koji se u međuvremenu izgubio i teče nekontrolisano, kako bi se sačuvale kuće i imovina, ali i naši životi – ističu Rabrenović i Obradović.

Iz lokalne uprave odgovaraju da će uputiti svoje stručne službe kako bi se sve pomno ispitalo i preduzele mjere za rešavanje problema koji je zadesio mještane Malog Polja.

Mještani kažu da u blizini potoka, koji se izgubio ispod zemlje i brda koje se obrušava, postoje betonske stepenice koje vode prema nekadašnjoj magistrali.

– Ove stepenice su totalno propale usled zuba vremena. Кada je kiša i poledica njima je teško ići ali sigurno svakog dana više od stotinu mještana ovog kraja, s obzirom na to da skraćuje put, idu stepenicama prema magistrali. Te stepenice koristi i veliki broj učenika na putu do škole, zato sve treba vrlo brzo sanirati – poručuje Ljubo Obradović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:32