Naelektrisana atmosfera na vanrednoj sjednici SO Ulcinj / - FOTO: PORTAL DAN
29/05/2024 u 22:45 h
M.K.M.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Incident na vanrednoj sjednici SO Ulcinj, smjenjuju predsjednika Omera Bajraktarija, isključili struju

Odbornici SO Ulcinj većeras raspravljaju o smjeni predsjednika Opštine Omera Bajraktarija (URA) ali je sjednica prekinuta nakon nestanka struje u zgradi Opštine. Ispred zgrade nalaze se odbornici, građani ali i policija i kola hitne pomoći i trenutno se utvrđuje da li se radi o sabotaži.

Pominje se da je neko, navodno, bacio i suzavac, ali to nije zvanično potvrđeno. Iako su kola Hitne pomoći na terenu još uvijek se ne zna da li je ni+ekom i ukazana pomoć.

Postupak za razrješenje Bajraktarija pokrenula je nedavno ozvaničena nova skupštinska većina koju čine Forca, Demokratska partija (DP), Demokratska partija socijalista (DPS), Demokratski savez u Crnoj Gori (DSCG), Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija (SDP) i Bošnjačka stranka (BS).

Odbornici nove većine pokrenuli su postupak za razrješenje zato što tvrde da Bajraktari, pored ostalog, nije obezbijedio sprovođenje strateškog plana Opštine Ulcinj, nije sproveo Program podizanja spomen-obilježja u Opštini Ulcinj za 2023. i nije donio Program privremenih objekata poslije isteka Programa 2019-2023.

Inicijativu za smjenu Bajraktarija podnio je zvanično odbornik Force Ilir Čapuni. On je na sjednici ponovio navedene razloge za smjenu i podsjetio, izmedu ostalog, na nezakonito razrješenje sekretara za investicije te sekretara za privredu i ekonomski razvoj, čime je, kako je rekao, poremećeno infrastrukturno pripremanje grada za sezonu i izdavanja rješenja za rad privrednicima pred sezonu, 

Nova većina sada u lokalnom parlamentu,broji 21 odbornika, od ukupno 33. U opozicionim klupama, Demokratske unije Albanaca (DUA) i Demokrata, koji ni u prethodne dvije godine nijesu bili dio vlasti, našla se URA sa dva I Albanska alternativa, sa jednim odbornikom. 

Umjesto Bajraktarija na čelu Opštine viđen je lider Force Genci Nimanbegu a Ardijana Mavrića, koji do sada bio na funkciji prvog čovjeka Skupštine naslijediće odbornica DPS-a Ivana Popović, shodno novom koaliciono dogovoru.

Podsjetimo, dosadašnja vladajuća koalicija formirana je nedugo psoslije lokalnih izbora 2022, i činili su je koalicija “Za novi početak” (URA, DP, SD, SDP i AA) i Forca. Koalicionim sporazumom tada je precizirano da se početkom juna ove godine kadrovi Force i URA rotiraju na mjestu predsjednika Opštine i Skupštine. Međutim, već mjesecima iza kulisa pravile su se kombinatorike da jedni druge isključe iz lokalne vlasti. URA i AA optužene su od strane kolega iz Force da su zaključile sporazum sa opozicionom DUA o ulasku te partije u vlast na lokalnom nivou, a tvrde da se pregovaralo i sa DPS-om. Iz URA su odgovorili da je upravo Forca iza njihovih leđa pravila dogovore, kako bi ih uklonila iz vlasti.

Lider Force Genci Nimanbegu ranije je na zajedničkoj konferenciji za novinare nove koalicije saopštio da će vrijeme najviše pokazati ko je odgovoran zašto se usred koalicionog sporazuma došlo do novog. - Ova koalicija će se zasnovati na radu, nemamo prevelike euforije i garantujem da ova koalicija neće biti revanšistička, rekao je Nimanbegu. Predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka istakao je da se nada da će koalicija funkionisati i nakon perioda vršenja vlasti od 2024. do 2026.

- Ono što me raduje je da smo mi postigli da imamo jednu većinu koja se odavno nije vidjela u našem gradu, a to je dvotrećinska većina - kazao je Đeka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jul 2024 07:35