Jačanje veza između VCG i građana / - ŽELJKO ŠAPURIć
11/04/2024 u 16:01 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić: Jačanje veza između Vojske Crne Gore i građana

Vojna manifestacija "Vojska u vašem gradu", koju organizuje Vojska Crne Gore (VCG) i Minsitarstvo odbrane, okupila je na Trgu slobode veliki broj sugrađana svih generacija, koji su imali priliku da se upoznaju sa opremom i naoružanjem VCG.

Građanima je omogućeno da razgovaraju sa pripadnicima i pripadnicama VCG i predstavncima Ministarstva odbrane o mogućnosti zapošljavanja i školovanja na prestižnim vojnim akademijama u inostranstvu. 

Poručnik Martin Pantović ispred Prvog pešadijskog bataljona iz VCG kaže da su danas posjetili Nikšić u cilju promocije vojničkog poziva i prezentacije opreme. 

- Ova inicijativa ima za cilj jačanje veza između VCG i građana, pružajući im priliku da se upoznaju sa našim vojnicima, da razgovaraju o njihovom radu i opreme koju svakodnevno koriste. Ovo je samo jedan od način na koji želimo pokazati našu posvećenost transparentnosti i podršci zajednici kojoj služimo - kaže Pantović.

image

Martin Pantović

- ŽELJKO ŠAPURIć

Osim navedenog, zainteresovani su imali priliku da se upoznaju i sa mogućnostima zapošljavanja u VCG, a trenutno je otvoren i konkurs za školovanje na vojnim akademijama u Italiji, Austriji, Hrvatskoj i Turskoj.

- Pozivamo sve zaiteresovane mlade generacije da posjete sajt Ministarstva odbrane i pogledaju koje su to mogućnosti koje te vojne akademije pružaju i možda se odluče za oficirsku karijeru u VCG - dodaje Pantović. 

Ministarstvo odbrane već par godina unazad organizuje ovakve prezentacije, a one, kako kaže Pantović, imaju pozitivan efekat jer "što je organizovaniji ovakav taktičko-tehnički prikaz, zainteresovanost je sve veća". 

U Crnoј Gori ne idu rado u voјnike

Inače, VCG jednom godišnje raspisuje dobrovoljno prijavljivanje za vojni rok, kada mladi imaju priliku da se oprobaju kao vojnici i postanu dio tim VCG, a posljednjih godina bilježi se porast zainteresovanost srednjoškolaca.  VCG trenutno ima 14 posto žena. 

- Naša poruka je da se mladi prijave naročito za vojne akademije, jer to je benefit koji se dešava samo jednom u životu i definitivno u prenesenom značenju "životna prilika" - poručuje Pantović. 

Sledeća stanica ove vojne manifestacije su Plužine 18. aprila i Podgorica 25 aprila.

Pavle Marušić koji ide u drugi razred OŠ "Jagoš Kontić" kaže da mu je ovo prvi put da posjećuje vojnu manifestaciju.

- Baš volim oružje i najviše mi se sviđaju oklopna vozila i puške, a omiljena mi je snajper koji ima malu cev. Voleo bi da jednog dana služim u specijalnoj jedinici - kaže Pavle i dodaje da će ponovo doći na ovakvu manifestaciju i poručuje "da svi zavole vojsku jer je ona predivna"

A naši stariji sugrađani, među kojima je i Radomir Krivokapić, kaže da je lijepo da narod vidi šta sve ima naša vojska i sa čim raspolaže. 

- Dok je bilo vojske bilo je dobro. Tada se vojska nije plaćala i služili smo po petaest mjeseci po raznim gradovima i državama. Ovo je dobar način da se omladina upozna sa značajem vojske, jer svaka zatvorenost je loša, a sada barem vidimo šta sve ima naša vojska - kaže Krivokapić i dodaje da bi trebalo da se uvede obavezno služenje vojske jer je tu "društvo, obuka i disciplina koja treba omladini koju danas više disciplinuje tehnologija".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:39