/ - FERID MUJEVIC
11/05/2024 u 15:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO) Obelježen Dan bošnjačke zastave: "Ovdje su naši korijeni, prošlost, sadašnjost i nada za budućnost"

U prisustvu poslanika,odbornika i građana u centru Rožaja, upriličeno je svečano podizanje zastave na jarbol povodom 11.maja Dana nacionalne zastave.

Svečanost je započeta stihovima, Maka Dizdara i Abdulaha Sidrana, u interpretaciji Sajme Husić prof.jezika i književnosti, a prisutnim su se obratili Almir Avdić predsjednik SO Rožaje i Mirsad Rastoder predsjednik IO Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

 -Bošnjačka zastava je simbol naroda koji je vjekovima osporavan, negiran, prisvajan i satiran. Ali, bošjnačka zastava je i orijentir  naroda koji je uprkos svemu opstao, urezao  neizbrisive tragove kroz vrijeme i stvorio veličanstvenu kulturnu baštinu, naglasio je Rastoder.

Nimanbegu čestitao Dan bošnjačke nacionalne zastave

 -Nema evropskog naroda koji se sa takvom duhovnom tradicijom, kakvu imaju Bošnjaci ne bi ponosio. Naša je zastava simbol našeg stvaralaštva, raskošnog jezika, ljubavi i čistote – našeg bića. Sve to što smo naslijedili i stvorili obavezuje nas da budemo mudri i  jedinstveni, da odlučno težimo izuzetnosti na svakom polju, kako se nebi dešavalo da nam, opet, pojedince kupuju nagradama  za neznanje, površnost i zaborav.

image
- FERID MUJEVIC

 -Ovdje su naši korijeni, naša prošlost i sadašnjost, ovdje je  i nada za budućnost naše djece. Naša nas zastava  podsjeća i obavezuje da,  odgovorno radeći, štitimo i unapređujemo ostvarivanje nacionalnih interesa – u punom razumijevanju, uvažavanju i harmoniji sa ostalim narodima i građanima koji participraju u izgradnji moderne, nezavisne i evropske Crne Gore, kazao je Rastoder.

image
- FERID MUJEVIC

 -Bošnjački bajrak, sa svojim obilježjima, simbol je nacionalnog  utemeljenja,historijskog trajanja, ali i biser u mozaiku crnogorske raznolikosti. Zelenom  i plavom bojom na bjelini univerzalne slobode, mi prizivamo mir i harmoniju, antifašizam kao stalni otpor mračnim idejama i svemu što unižava ljudska, manjinska i individualna prava.

  -Poučeni  iskustvom, Bošnjaci i ovom prilikom upozoravaju da revanšističke "ćeranja" po Crnoj Gori  nikada nijesu proizvele ništa dobro. Samo država koja se zasniva na vladavini prava, može biti garancija opstanka i prosperiteta svih građana i društva u cjelini. Društva jednakih šansi. Slobodnih naroda i građana. 

image
- FERID MUJEVIC

  -Ovaj nas simbol obavezuje:  ne  tražimo ništa više od drugih, ali i ne pristajemo na manje prava od drugih. Ovo je  naša država u kojoj  radimo na poboljšanju društvenog i ekonomskog statusa, zaštite identiteta, vjere, kulture i jezika ne samo Bošnjaka nego i svih drugih naroda koji u njoj žive. Bez njih niti možemo, niti želimo. Naša zastava je sevdah-sevdalinka, izložba slika Likovni divan, Ženski nam i Umjetnost od riječi pisaca i stvaralaca koji grade mostove zajedništva  Crnom Gorom, podsjetio je Rastoder.

-Naša zastava se vijori prilikom kulturno-umjetničkih manifestacija, blagdana i porodičnih svečanosti sa željom da istakne našu  kulturološku prepoznatljivost. Ona je oznaka naroda koji nesebično participira u razvoju multikulturnog evropskog društva. Dokazali smo to mogo puta i nikome nećemo dati da nas marginalizuje.

-U skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, bošnjačkoj  zastavi, pored državne,   mjesto je u svim institucijama, u opštinama gdje u značajnijem broju žive pripadnici bošnjačke zajednice. Cijeneći dobre međunacionalne prakse i demokratski kapacitet našeg društva, pozvali  smo čelnike opština da danas, 11. maja  istaknu svečanu bošnjačku zastavu. Zahavljujemo na uvažavanju.

  -Drage Bošnjakinje i Bošnjaci, hairli Vam praznik, 11. maj – Dan nacionalne zastave. Da ga u radosti i napretku provedemo sa komšijama i prijateljima, čestitao je Mirsad Rastoder.

Avdić:Bošnjakinje i Bošnjaci razvijamo  i njegujemo svijest o sebi

Na svečanosti u Rožajama povodom,11. maja Dana nacionalne zastave, predsjednik SO Rožaje Almir Avdić poručio je da ovaj narod u Crnoj Gori sa ponosom i dostojanstvom ističe zastavu kao što to čine svi naši sunarodnici u svim državama regiona i šire.

 -Svaki novi 11.maj za nas Bošnjake, predstavlja novu pobjedu i uspjeh jedinstva, zrelosti i sloge, kazao je Avdić. Bošnjaci su autohton, evropski narod, koji vijekovima živi na ovim prostorima i dijeli ga sa svim ostalim narodima koji žive ovdje.

-Iako se danas nalazimo u boljem položaju nego što smo bili prije četiri decenije, mi i dalje moramo puno raditi na poboljšanju stanja i  statusa našeg naroda sve dok 

kroz društveni sistem ne  obezbijedimo sigurnu budućnost,  za nas, i za buduće generacije.Na izgradnji jedinstva moramo raditi svi, počevši od svojih lokalnih zajednica, institucija, pa sve do najviših političkih i društvenih instanci našeg društva.

Svjesni smo da se jedan značajan dio problema rješava sa nivoa države, ali isto tako druga polovina tih pitanja i problema će se rješavati u duhu našeg kvaliteta. Učinili smo puno, može još puno više, dugujemo to i budućim generacijama i amanetu prema historiji, naglasio je Avdić.

  -Bošnjakinje i Bošnjaci razvijajmo i njegujemo svijest o sebi. Ono što mi jesmo, o našim vrijednostima, ali i pričajmo našoj djeci o našem bajraku, o našoj ponosnoj historiji i kulturi. Ovaj bajrak oslikava ono što smo mi, još jedna kockica u mozaiku evropskih naroda. Njegova bjelina je satkana od čistoće našeg naroda, od svih historijskih izazova, gdje smo uvijek ponosno njegovali čistoću duše i prije svega jedan ljudski i moralni karakter našeg naroda. Ona nikad nije isprljana od nečasti i zla, iako smo kroz historiju mnogo puta bili na meti zuluma i nepravde. Naša zastava upravo oslikava  bit našeg naroda, kako kroz prošlost, sadašnjost, a vjerujem da će tako biti sve dok nas ima, kazao je Almir Avdić.

 -Dan bošnjačke zastave obelježava se u svim državama regiona i Evrope gdje živi i stvara Bošnjački narod.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jun 2024 14:51