/ - FOTO: M.N.
03/01/2023 u 14:10 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obilježen Dan Opštine Bijelo Polje i 78 godina života u slobodi

Predsjednik Opštine, Petar Smolović, koji je istakao da je 3. januar najznačajniji datum u savremenoj istoriji Bijelog Polja

Svečana sjednica Skupštine opštine Bijelo Polje, povodom 3. januara - Dana oslobođenja i Dana opštine, održana je danas u Centru za kulturu ''Vojislav Bulatović Strunjo''. Otvarajući svečanu sjednicu, kojom je obilježeno 78 godina slobode grada, predsjednik SO Bijelo Polje, Ernad Suljević, kazao je da je treći januar najznačajniji datum u bogatoj istoriji našeg grada.

image

foto: M.N.

- FOTO: M.N.

-Današnji dan prožet je iskrenim ponosom i dužnim poštovanjem prema precima, znanim i neznanim ljudima, koji su svoje živote utkali u slobodu našeg grada. Tako je na današnji dan, prije 78 godina, prostor Bijelog Polja obasjalo sunce slobode najvećeg ideala i vrijednosti svakog pojedinca i svakog društva", rekao je Suljević.

On je podsjetio da su tokom NOR-a, 863 borca iz bjelopoljskog kraja ugradila svoje živote u temelje slobode, a da je još 560 ljudi, žena i djece stradalo.

-Bivši bjelopoljski srez iznjedrio je pet narodnih heroja - Rifata Burdžovića Trša, Aleksu Beća – Đilasa, Tomaša Žižića, Milovana Jelića i Radomira Rakočevića. Ove činjenice nas obavezuju da se sa posebnim pijetetom odnosimo prema žrtvama palim za slobodu- istakao je predsjednik SO.

image

foto: M.N.

- FOTO: M.N.

Predsjednik Opštine, Petar Smolović, koji je istakao da je 3. januar najznačajniji datum u savremenoj istoriji Bijelog Polja.

-Dan oslobođenja Bijelog Polja, ovjenčan slavom rodoljublja, podsjeća, obavezuje i putokazuje, nepobjedivoj ideji građanske koncepcije, da su mir, tolerancija I nadnacionalna svijest, zalog prošlosti i stubovi evropske budućnosti. Svi mi sa dubokim pijetetom poštujemo ovaj dan kao simbol zajedničkog žrtvovanja tokom Narodnooslobodilačke borbe, kada su doprinos jednako dali pripadnici svih nacionalnosti i vjeroispovjesti, ne štedeći svoje živote za mir i slobodu. Neka je vječna slava brojnim žrtvama fašističkog terora iz bjelopoljskog kraja, a posebna vanvremena počast narodnim herojima i prvoborcima", kazao je predsjednik Smolović

Nagrade dr Kenanu Eroviću i FK Jedinstvo Franca

Najveće opštinsko priznanje,,3 januar'' pripalo je dr Kenanu Eroviću, direktoru Opšte bolnice i FK Jedinstvo Franca.Na priznanju u ime Jedinstva se zahvalio njegov predsjednik nermin Bećirović, dok je dr Erović kazao da je Trećejanuarska nagrada ne samo za njega nego sve zaposlene u Bolnici.

-Posebno se zahvaljujem jer je odluka donijeta jednoglasno. U vremenu velikih podjela postoje ljudi koji okupljaju. Poznajem takve ljude u svakoj vjeri, naciji i političkoj partiji. Zato mi imponuje jednoglasna odluka da sam ja jedan od takvih ljudi. To je ono našpta sam najviše ponosan.

Dodao je dr Erović da je nagrada veliki podsticaj da Opšta bolnica nastavi putem kojim su krenuli, da bude respektabilan i moderan zdravstveni centar.

-Bićemo jedino posvećeni zdravlju naših građana a sve naše razlike zaboraviti kada uđemo u Bolnicu.Ovaj princip važi kako za zaposene, tako i opacijente i ostale građane-kazao je dr Erović, dodajući da se novčanog dijela nagrade odriče u humanitarne svrhe.

image

foto: M.N.

- FOTO: M.N.

Na žalost, kako je istakao i danas, u 21. vijeku, imamo slične izazove, u drugom pojavnom obliku, ali nista manje izazovne.

-Šta god da se trenutno dešava na savremenoj političkoj sceni, ne može zasjeniti svjetlost antifašizma i svenarodnog otpora okupatoru koji ostaje uklesan u stijene crnogorske državnosti. Podsjećam vas da je Crna Gora ostala nepokorna i vječna, uprkos svim osvajačima i istorijskim izazovima. Naša budućnost je jedino održiva na građanskoj orjentaciji, miru, toleranciji i suživotu uz ubrzan put ka evropskoj zajednici kojoj težimo", naglasio je prvi čovjek bjelopoljske opštine.

image

foto: M.N.

- FOTO: M.N.

Uručena je plaketa za razvoj grada posthumno doktoru veterinarskih nauka Nikoli Grandovu, koji je primio njegov sin Aleksandar, kao i nagrade najboljim studentima Nikoleti Bulatović, Bojanu Vukojičiću, Magdaleni Smolović, Ireni madžgalj, Moniki Vujisić i Ajlanu Zaimoviću.

Prije svečane sjednice položeni su vijenci i cvijeće na spomenik palim borcima u donjem i biste narodnih heroja u gornjem dijelu parka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 07:59