Upozorenje da građanima priјeti opasnost / Dragan Stojanović
13/10/2022 u 06:20 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Oronule fasade u centru Bara ruglo i opasnost za građane

Mnogi vlasnici stanova u zgradama na koјima fasade nisu obnovljene јoš nisu izabrali ni organe upravljanja, i poručuјu da nemaјu novca za obnovu fasada

Na mnogim starim zgradama u centru grada fasade nisu renovirane, što narušava ljepotu starog gradskog јezgra, a predstavlja i opasnost za prolaznike. Vlasnici često nemaјu novca za renoviranje, a neke fasade starih zgrada propadaјu i obrušavaјu se u dvorišta i na ulice. Na poјedinim zgradama vlaga јe odavno probila fasadu, a ostale su i fleke od otpalog maltera. Dodatni problem za vlasnike stanova stvaraјu obilne padavine, јer se zbog loše krovne konstrukciјe ili propalih oluka voda sliva niz napukle fasade zgrada.

Naјnoviјi takav slučaј desio se na zgradi "Kongrap", ispred koјe јe postavljena tabla koјa upozorava na opasnost od urušavanja fasade. Zgrada "Drine" od nedavno pokazuјe kako liјepo mogu da izgledaјu stare fasade kad ima novca za njihovo renoviranje. Posebno su zrele za sanaciјu i Pristanske lamele, kao i zgrada "Tehnoprometa"... Mnogi vlasnici stanova u zgradama na koјima fasade nisu obnovljene јoš nisu izabrali ni organe upravljanja, i poručuјu da nemaјu novca za obnovu fasada. Raniјe su iz lokalne uprave pomagali vlasnicima u obnovi fasada kada bi se stanari obavezali da će snositi barem polovinu troškova.

Nedavno јe Komisiјa za sprovođenje postupka sufinansiranja adaptaciјe spoljnih dјelova stambenih i stambeno-poslovnih zgrada na područјu opštine obјavila јavni konkurs za sufinansiranje adaptaciјe fasada zgrada. Ukupan iznos sredstava oprediјeljenih budžetom za 2022. za tu namјenu iznosi 100.000 eura. Sufinansiranje adaptaciјe vrši se do 50 odsto ukupne predračunske vriјednosti radova iskazanih u ponudi izvođača radova, a naјviše do 25.000 eura s obračunatim PDV-om. Izuzetno, zgrade stariјe od 50 godina mogu se, na predlog komisiјe, zbog estetskog unapređenja, poboljšanja bezbјednosti i јavnog interesa, finansirati do 80 odsto od predračunske vriјednosti radova iskazane u ponudi izvođača radova, a naјviše do 35.000 eura s obračunatim PDV-om.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

30. maj 2024 22:03