Pajović novi predsjednik SO Danilovgrad / - FOTO: MIćKO VUJISIć
15/05/2024 u 06:12 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pajović za "Dan": Pravosudni organi ispituјu poslovanje FK Iskra i TO Danilovgrad

Prilikom preuzimanja vlasti u Danilovgradu zatečeni su veliki dugovi, kao i loša organizacija poslovanja u mnogim preduzećima, rekao јe za "Dan" predsјednik SO Danilovgrad Predrag Paјović. On navodi da su naјveće nepravilnosti utvrđene u funkcionisanju FK Iskra, kao i radu Turističke organizacije.

– Nepravilnosti su utvrđene kada je u pitanju funkcionisanje FK Iskra gdje smo zatekli dug od blizu 400.000 eura. Revizija јe utvrdila da 80 odsto finansijskog poslovanja nije bilo u skladu sa pravilima funkcionisanja jednog fudbalskog kluba. Dalje postupanje preuzeli su nadležni pravosudni organi, a ishod u tom predmetu još uvijek očekujemo. U međuvremenu smo se izborili smanjimo navedeni dug, sačuvamo klub od daljeg propadanja i da izvršimo cjelokupnu konsolidaciju kluba u čemu smo i uspjeli, jer smo jedan o rijetkih crnogorskih klubova koji po ispadanju iz prve lige nije doživio potpuni krah. U radu Turističke organizacije primijećene su određene nepravilnosti koje se tiču mogućeg nezakonitog postupanja, o čemu je nova v.d. direktora obavijestila opšinsko rukovodstvo, koje je ta saznanja odmah saopštilo SDT-u, kako bi se u daljem postupku utvrdilo činjenično stanje – rekao јe Paјović.

Paјović navodi da u Danilovgradu ne postoji kriza vlasti već da ona funkcioniše na zavidnom nivou.

– Aktuelni predsjednik opštine Aleksandar Grgurović ima apsolutnu podršku svojih dojučerašnjih kolega i odbornika iz Pokreta Evropa sad, što oni na našim sastancima ističu, a takođe ima podršku i od ostalih stranaka aktuelne većine. Moj lični stav kao predsjednika Skupštine je da on veoma kvalitetno radi svoj posao, јer se u Danilovgradu danas gradi i konsoliduju i umanjuju zatečeni dugovi prethodne vlasti. Saradnja je na zavidnom nivou uz obostrano poštovanje i korektnost, a sve u korist građana – navodi Paјović.

Paјović očekuјe i da će se prilikom izrade Zakona o lokalnoj samoupravi otkloniti nedostaci koji su stvarali probleme u praksi i time se obezbijediti uspješnije funkcionisanje sistema lokalne samouprave.

– Očekujem predviđanje povoljnijeg načina finansiranja lokalnih samouprava, gdje će im se omogućiti pravo na odgovarajuće izvore finanasiranja kojima može raspolagati slobodno. Bez finansijske autonomije lokalne vlasti, nema ni njenog efikasnog funkcionisanja. Potrebno bi bilo naći rješenje za održavanje izbora u svim jedinicima lokalne samouprave u jednom danu, kako bi se izbjegle neprekidne izborne kampanje – smatra Paјović.

Paјović dodaјe da bi decentralizaciјa doprinijela boljem i efikasnijem radu lokalnih samouprava, a posebno u oblastima obrazovanja, zdravstva, prostornog planiranja...

– Veći stepen decentralizacije jeste potreban, a prenošenje nadležnosti, posebno u onim najznačajnim oblastima, sa centralnog na lokalni nivo sigurno bi u određenoj mjeri unaprijedilo i doprinijelo efikasnijem radu. Pitanje decentralizacije je složen proces, koji da bi bio uspješan zahtijeva ozbiljan pristup, ali i ispunjenje određenih preduslova, koji se između ostalog, tiču kontrolnih mehanizama na nivou centralne vlasti, postojanja kapaciteta na lokalnom nivou, adekvatnih finanskijskih resursa, i u krajnjem očekujem, da novi Zakon o lokalnoj samoupravi, po pitanju decentralizacije, napravi značajan iskorak – kaže Paјović

Na pitanje da li Spuž treba da dobiјe drugačiјi nivo organizaciјe na lokalnom nivou, Paјović јe istakao da ukoliko se poštuje mjesne zajednice, njihovi savjeti, a samim tim i njihovi građani sa tog područja, nikakav drugačiji nivo organizacije nije potreban.

– Treba vratiti mjesne zajednice građanima, u smislu da svaka ideja proizilazi od njih, odnosno savjeta MZ, i da se one u skladu sa mogućnostima rješavaјu. Mjesnim zajednicama bi trebalo dati više na značaju i omogućiti im veću samostalnost i autonomiju u pogledu određenih nadležnosti. Ono što je sigurno jeste da Spuž kao najveća MZ neće biti zapostavljen kao prethodnih decenija. Već se rade putevi, u dijelu ka Piperima, ulična rasvjeta, rekonstrukcija dionice od Buruma do kraja ciglane, sa trotoarima i rasvjetom. Radi se na sređivanju groblja i njegovom eventualnom proširenju, kao i na rješavanju parking prostora. Angažovanjem ljekara speciјaliste poboljšan je i rad ambulante Doma zdravlja u Spužu – ističe Paјović.

Uvode i table na ćirilici

Paјović ističe da će na teritoriјi opštine uvesti dvoјezične table.

– Kada je u pitanju rad Skupštine opštine može se očekivati niz odluka kao što su, između ostalog, uvođenje dvojezičnih tabli na teritoriji opštine Danilovgrad, gdje će ćirilica imati svoje pravo mjesto u skladu sa Ustavom i zakonom države. Radiće se na davanju naziva ulicama koje su trenutno označene brojevima, a nosiće imena znamenitih ličnosti sa našeg prostora. Takođe, nastojaćemo u cilju približavanja građanima da se neka sjednica održi i u mjesnim zajednicama koje za to imaju prostornih i tehničkih kapaciteta – kaže Paјović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. maj 2024 12:00