Kanjon Rikavac / - PRIMORSKI PORTAL
19/05/2024 u 11:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Počela kanjoning sezona u zaleđu Bara: Rikavac je "ljut", ali podiže adrenalin

Spuštanje niz riječni kanjon atraktivna je adrenalinska avantura koju želi da doživi sve veći broj turista.

Mnogo je ljubitelja kanjoninga koji se već godinama vraćaju u kanjone i uživaju u carstvu prirode gdje gospodare stijene i voda. Bujna vegetacija kanjona u zaleđu Bara daje posebnu čar. U jednom od pet kanjona u zaleđu Bara, kanjonu Rikavac, u maju je otvorena ovogodišnja sezona kanjoninga, prenosi Primorski portal.

Mladi par iz Njemačke odmor u Crnoj Gori pamtiće po doživljajima i uživaju u kanjonu Rikavac. Dok nisu prošli kroz kanjon Rikavac nisu ni slutili da primorski grad Bar ima neodoljive, živopisne  kanjone na nepunih 10 kilometara od obale mora. Kanjoning je, naveli su, preporuka za njihove prijatelje, kolege… da dođu u Bar.

- Doživjeli smo nezaboravno iskustvo. Vodič Božo nas je naučio vještinama kanjoninga, oduševljeni su turisti iz Njemačke. Naravno preporuka je svakako da se u kanjone ne ulazi bez spretnih vodiča.  

image

Kanjon Rikavac

- PRIMORSKI PORTAL

Mladi iz Njemačke tokom svoje prve avanture kanjoninga savladali su vještine spuštanja niz litice u prirodne bazene zahvaljujući vodiču.

Iskusni licencirani vodič za kanjoning Božo Pejović kaže za Primorski portal da je tokom maja kanjon Rikavac “ljut”, ali više vode podiže adrenalin.

Pejović je član NVU Black Stone canyons, udruženja koje promoviše zdrave stilove života, aktivnog odmora. Pejović potvrđuje da su prethodnih godina imali turiste iz skoro svih zemalja Evrope, Amerike, Kanade, australije, Rusije, Ukrajine, Kazahstana…a sve je više ljubitelja adrenalinskih tura iz regiona i naravno Crne Gore.

- Turisti su oduševljeni kanjonima u zaleđu Bara. Ove godine još nismo “otvorili” sezonu u kanjonu  Međureč, ali uskoro svakako ulazimo i u ovaj  kanjon čija je prva litica visoka oko 30 metara, kaže Pejović dodajući da je za zahtjevnije kanjone kao što je Međureč, kanjon Rikavac idealan za pripremu, odliča  za početnike.

U TO Šavnik optimistični pred ljetnju turističku sezonu: Za dobar start ljeta u naјavi brdske auto-trke

Dolazak do kanjona Bunar je veoma jednostavan. Za 15 -tak minuta od barske rive prema Starom Baru, pored glavnog ulaza u Stari grad, uskim lokalnim putem stiže se do mosta Menke. Sa lijeve strane mosta se ulazi u rijeku. Prije ulaska u kanjon,  oblači se specijalizovana  opremu  na obali planinske rijeke. Od starta, trasa je duga nešto više od 700 metara, do Brbota.

Kanjon Rikavac, kanjoning u organizaciji turističke agencije AVE Tours iz Bara

Da bi savladali pet atraktivnih vodopada visine do 12 metara, litice… u  kanjonu Bunar  neophodna je asistencija iskusnih vodiča. Kanjon  Bunar je idealan za prvi kanjoning jer nije mnogo zahtjevan pa ga mogu proći i djeca i stariji. Prolazak kroz kanjon Rikavac je sjajna adrenalinska tura, koja  dočarava draž kanjoninga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 15:55