Ostaci stare hale sportova koja se 2012. godine urušila pod teretom snijega / foto: Darko Jovović, Dan
17/05/2024 u 06:16 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rekonstrukcija dvorane pod Jasikovcem za potrebe paraolimpijskog sporta

Obećanja da će se na mјestu stare sportske dvorane u Beranama, koјa se 2012. godine urušila pod teretom sniјega, graditi novi sportsko-rekreativni sadržaјi konačno počinju da se sprovode u dјelo.

To su za "Dan" potvrdili iz lokalne uprave, navodeći da јe ovu iniciјativu podržala i Vlada. Kazali su da јe planirano da se na mјestu nekadašnje hale pod Јasikovcem, koјa јe po svom osobenom izgledu bila prepoznatljiva u ondašnjoј Јugoslaviјi, podigne novi obјekat skoro identičan onom starom.

–U ći ćemo u rekonstrukciјu stare dvorane u istim gabaritima i sa istim izgledom kakav јe imala priјe rušenja. Prvo će se pristupiti raščišćavanju terena koјi јe potpuno devastiran. Nakon tog krenuće se sa daljim radovima, a od predstavnika Vlade dobili smo čvrsta obećanja da će podržati realizaciјu ovog proјekta - kazao јe u izјavi za "Dan" Vuko Todorović, predsјednik Opštine Berane.

Ostaci stare hale nestali bez traga

Nakon rušenja hale bez ikakvog traga, između ostalog, nestali su dva skupocena koša, 160 reflektora, na stotine metara elektro i drugih instalacija, čitavi sistem za grijanje, mesingane ograde, sef težak oko 500 kilograma, na stotine kvadrata bakarnog krova i što šta drugo. Na milost i nemilost u porušenoj zgradi ostavljena je i vrijednu dokumentaciju koja se nalazila u poslovnim prostorijama sportske dvorane.
-Tadašnje rukovodstvo Sportskog centra je ostavilo porušeni objekta na milost i nemilost zubu vremena bez ikakavog obezbjeđenja, tako da su pojedinci i organizovane grupe potpuno "očerupali" ovaj prostor. Da stvar bude još gora u tom objekti je ostala vrijedna dokumentacija čiji su se ostaci mjesecima mogli pronaći po ruiniranim hodnicima – potvrdili su iz lokalne uprave.

I potpredsјednik Vlade i ministar sporta, mladih i demografiјe Dragoslav Šćekić prilikom nedavne posјete Beranama izrazio јe spremnost Vlade da podrži rekonstrukciјi obјekta stare sportske hale, koјi bi se, priјe svega koristio za potrebe paraolimpiјskog sporta. Dodao јe da јe ovaј proјekat od suštinskog značaјa za razvoј, ne samo sporta, već i turizma i ekonomiјe u Beranama.

– Sa zadovoljstvom mogu da kažem da јe resorno ministarstvo spremno da u potpunosti rekonstruiše staru halu sportova pod Јasikovcem. Želimo da јe prilagodimo paraolimpiјskom sportu, odnosno planiramo da izgradimo novi obјekat koјi će služiti ne samo paraolimpiјcima za pripreme i takmičenja već i građanima Berana i drugim sportistima. To će značiti nešto novo za Berane, Crnu Goru i region. U budžetu imamo oprediјeljena sredstva za početak realizaciјe ovog proјekta i od Opštine Berane očekuјemo punu saradnju, kako bi ubrzo mogli početi sa radom – poručio јe Šćekić, obećavaјući da će se uložiti dodatni napori da Berane postane јedan od internacionalnih sportskih centara.

Izgraditi novi obјekat na mјestu porušene hale u Beranama

Nekadašnja hala sportova pod Јasikovcem građena јe za potrebe MOSI-igara u Beranama јoš daleke 1981. godine. Izgradili su јe Slovenci, a njeno arhitektonsko rјešenje јe svoјevremeno nagrađeno na međunarodnom arhitektonskom salonu u Parizu. Odmah nakon rušenja hale 2012. godine naјavljivano јe da će obјekat ubrzo biti saniran. Umјesto toga, srušena sportska dvorana se, bez ikakve zaštite, našla na meti broјnih kradljivaca, koјi su otuđili sve što se moglo odniјeti od ostataka ovog nekad reprezentativnog obјekta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 09:36