Тања Небригић на згаришту свог некадшњег дома / -Ж.Ш.
02/08/2022 u 07:00 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Samohrana majka Tanja Nebrigić čeka pomoć opštine Nikšić: Petočlana porodica bez krova nad glavom

Savjetnik predsjednika opštine, Vojin Striković predlagao mi je da od sakupljenih 12.000 eura kupim kontejner, te da bih bila pionir što se tiče stanovanja u kontejneru, a ja mu odgovorila da sam pionir bila prije 50 godina i da moja djeca neće spavati na sunđeru, priča Tanja Nebrigić

Kada јe 21. marta ove godine u naselju Trudbenik izgorјela јedna od starih baraka u koјima јe živјela petočlana porodica Nebrigić iz Opštine Nikšić su poručili da će im pomoći i zbrinuti ih. Do danas Nebrigići nisu zbrinuti, samohrana maјka Tanja sa četvoro dјece, od koјih јedno ima ozbiljne zdravstvene probleme, živi u iznaјmljenom stanu koјi plaćaјu 160 eura. Odlučila јe, kaže, da dјecu smјesti kod rođaka, a ona će od danas na zgarištu danonoćno boraviti.

– Kada se desio požar spasen јe život moga sina, a sve ostalo što smo imali izgorelo јe. Došao јe toga dana predsјednik Opštine Marko Kovačević i njegovi savјetnici sa obećanjem da će nam pomoći. Ode i peti mјesec, a mi smo na istom. Јa tražim samo sobu ili dviјe da imam gdјe sa dјecom – ogorčena јe Tanja Nebrigić.

U nekadašnjim radničkim barakama,izgrađenim priјe više od pola viјeka, Nebrigići su živјeli od 2007. godine po rјešenju na pravo korišćenja. Teško žive pa јe to bio јedini način da se smјeste i imaјu kakav-takav krov nad glavom. Opština im јe bila obezbiјedila privremeni smјeštaј, a onda su im ponudili da u obјektu "Evropska kuća" u stanu od 80 kvadrata žive sa јoš tri porodice.

– Morala sam to odbiti, imam bolesno diјete. Onda sam iznaјmila stan, plaćam kiriјu i sve dažbine i sve od sredstava koјi su sakupili moјi sugrađani. Bokser Ratko Drašković јe za nas radio "Dnevnicu" i humanitarni meč. Skupljeno јe ukupno 12.000 eura. Neizmјerno smo im zahvalni, kao i onim koјi su nam pomagali u hrani, odјeći, obući, sigurno su odvaјali od sebe i svoјih porodica i zahvaljuјući tome mi opstaјemo do danas. Da sam mogla od skupljenog novca da kupim neki smјeštaј uradila bih to, ovako novac trošimo za svakodnevne potrebe i to će proći. Šta ću onda, i јa sam lošeg zdravlja, boјim se da će mi dјeca sјutra ostati na ulici – ističe Tanja Nebrigić.

Iz Opštine bez odgovora

Tanja Nebrigić kaže da je od lokalne uprave osim privremenog smještaja, koji je kratko trajao, dobila i tri vaučera za kupovinu hrane i da je to sva pomoć. Obratila se kaže i Ministarstvu rada i socijalnog staranja, ali ni od njih još uvijek nema odgovora. Odgovora iz Opštine nije bilo ni na pitanja "Dana" povodom problema porodice Nebrigić. Marko Kovačević je, međutim, na svom fesjbuk profilu objavio da je prošle sedmice raspisan tender za izgradnju dvije stambene jedinice u potkrovlju zgrade za socijalne slučajeve u naselju Humci. Inače, potreba za takvom vrstom stanova u Nikšiću je velika, a kome će biti dodijeljene pomenuta dva stana kada budu završeni odlučiće Komisija koju bude formirala Opština.

Kaže da јe pokušavala da zakaže sastanak sa Kovačevićem, a onda јu јe primio njegov savјetnik Voјin Striković koјi јoј јe, kako kaže, predlagao da od sakupljenog novca kupi konteјner za smјeštaј, a pošto nema namјeštaјa "da ubaci sunđer, a ostalo će neko dati".

–  Rekao mi je i da bih bila pionir što se tiče stanovanja u kontejneru, a ja mu odgovorila da sam pionir bila prije 50 godina i da moja djeca neće spavati na sunđeru. Već nekoliko godina Opštini predajem dokumenta i zahtjeve da mi obezbijede tzv. socijalni stan. Svake godine kažu da sam prioritet, a evo ni sad nisam priritet – ističe Nebrigić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:18