/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
27/04/2023 u 13:29 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sindikat sudstva: Srećan Praznik rada sa željom da se radnik više poštuje

Moramo napomenuti da beskonačni pregovori koji na kraju rezultiraju minimalnim ispunjenjem zahtjeva, ne štete poslodavcima, ali radničkoj klasi svaki mjesec izuzetno važan i blago rečeno stresan, navode u obraćanju

Sindikat Sudstva Crne Gore se želi pridružiti čestitkama za međunarodni praznik rada „1. Maj“.

Predsjednik Sindikata sudstva Crne Gore Dejan Đukić je u saopštenju naveo da je „1. Maj“  proglašen međunarodnim praznikom rada sa sjećanjem na prve demostracije 1886.godine kada je radnička klasa manifestovala jedinstvo zahtjeva i klasnu solidarnost.

Tada su ustanovljena neka prava i obaeze koja su se poštovala, u narednim godinama i dopunjavala i radnička klasa je bila relativno poštovana.Danas, više od 100 godina nakon demonstracija, napredna civilizacija nema mnogo sluha za radničku klasu! Ukinuto je pravo na iskazivanje nezadovoljstva putem prekida rada i svaki zahtjev svodi se na pregovore koji traju u beskonačnost.Poslodavcima je u opisu radnog mjesta da pregovaraju i igraju se riječima, jer time dobijaju više prostora za neispunjenje zahtjeva radničke klase. Moramo napomenuti da beskonačni pregovori koji na kraju rezultiraju minimalnim ispunjenjem zahtjeva, ne štete poslodavcima, kao ni njihovim porodicama, ali radničkoj klasi svaki mjesec izuzetno važan i blago rečeno stresan- navode u obraćanju.

Dodaju da se dobijaju sobećanja, po više puta se vraćaju predstavnici sindikata za ispravke kolektivnih ugovora, na koje u načelu i nemaju primjedbi, a na kraju dobijemo kolektivni ugovor koji nijesmo tražili, koji je protivustavan, protiv zakona o radu I međunarodnih organizacija rada.

-Proizilazi da se radnička klasa nikada ne smije opustiti, vjerovati, te da uvijek mora biti „u vojničkoj formi“. Do kada? Zašto? Zar radnička klasa nije svojim zalaganjem obezbjeđivala državnoj upravi da lagodno živi. Zar se nikada niko sjetiti neže da poslodavci ne bi mogli postati poslodavci da nema radničke klase, u tom slučaju bi i oni možda nekom bili radnička klasa- smatraju iz Sindikata.

Pitaju do kada će se ignorisati rad, znanje, stručnost, posvećenost, poštenje...

-Crna Goro, srećan ti praznik rada sa željom da će i svanuti dan kada će se radnik više poštovati i svrstati u onu grupu da može živjeti od svog rada, provesti vikend sa porodicom, negdje mirno u četiri zida, povesti prijatelje na kafu bez „nemam kad“... ili samo opšteno provesti dan u kući ne razmišljajući šta porodici  dati za ručak i kako platiti račune"- poručuje predsjednik Sindikata sudstva Crne Gore Dejan Đukić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 11:53