/ - FOTO. HMZCG SKRINšOT
16/01/2023 u 19:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sjutra na snazi crveni "meteo alarm"

Obilna količina kiše sa naglim prilivom obilne količine vode značajno će opteretiti hidrološki sistem na teritoriji Crne Gore

Za čitavu teritoriju Crne Gore nadležni iz HMZCG su za sjutra  izdali "Crveni meteo alarm" kao upozorenje na vremenske nepogode.

Podsjećamo, juče je MUP izdao saopštenje da se  u periodu od danas do subote (16. do 21. januar 2023.) očekuje se uticaj serije ciklona na području Crne Gore, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Izdato upozorenje: Od ponedeljka do subote Crna Gora pod serijom ciklona

Kako je juče saopšteno, posebno obilna količina kiše očekuje se u centralnim i južnim predjelima, i prema sjeveru i sjeveroistoku očekuje se jaka kiša za taj dio Crne Gore.

-Posebno jaka kiša i vrlo jak-olujni južni vjetar očekuju se u utorak i srijedu. U planinama smjenjivaće se kiša, susnježica i snijeg, oko 20.-21.januara očekuje se osjetno zahladjenje pa će kiša preći u snijeg. Na jugu, ponegdje i u centralnim predjelima moguće su i kratkotrajne olujno-vremenske nepogode- naveli su juče u saopštenju.  

image
- FOTO. HMZCG SKRINšOT

Zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi, uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su odredjeni problemi na terenu a, zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predjelima i na sjeveroistoku potencijalno mogući su bujični problemi (flashflood efekti), prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama, na saobraćajnicama. Na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni a posebno gdje su vršeni ozbiljni gradjevinski zahvati i gdje je narušena prirodna povezanost tla.

Obilna količina kiše sa naglim prilivom obilne količine vode značajno će opteretiti hidrološki sistem na teritoriji Crne Gore. 

UP: Vozači, pripremite vozila za saobraćaj u zimskim uslovima

I iz Uprave policije su se oglasili zbog najavljenih loših vremenski prilika i upozorili vozače da koriste obaveznu opremu za zimu i vožnju u zimksim uslovima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 15:16