Požarna sezona obično počinje 1. maja / Dan
10/04/2024 u 06:46 h
Milica VujisićMilica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Službi zaštite i spasavanja Danilovgrad fale i vatrogasci i vatrogasna vozila

Zbog nedostatka vatrogasaca spasilaca i vozila, Služba zaštite i spašavanja Danilovgrad neće otvarati posebne punktove na teritoriji opštine.

Ovaj problem, kako ističu, nadomjestiće češćim obilascima terena i kritičnih područja i osmatranjem teritoriјe dronom.

– Služba u svom sastavu ima 15 vatrogasaca – spasilaca što nije dovoljan broj za Opštinu Danilovgrad. Najugroženiji lokaliteti na području opštine su Studeno, Borov Do, Topolovo, Vukotica, Gostilje, Ruišta, Bandići, Donji i Gornji Zagarač, Novo Selo, Komunice, kao i dio područјa duž željezničke pruge Nikšić – Danilovgrad – Dabovići, Bare Šumanovića, Vinići, Slap, Viš, Bogićevići i Lalevići – saopštili su iz Služba za odnose sa javnošću i protokol Danilovgrad.

Oni su ovom prilikom јoš јednom apelovali na građane da prilikom čišćenja imanja šuma, livada i bašti vode računa kod spaljivanja otpadnog- gorivog materijala koji je nastao čišćenjem i da to čine samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje se mogu kontrolisati.

Požari su često posljedica nesavjesnog paljenja vatre

U prethodnih par mjeseci u danilovgradskoj službi zaaštite i spasavanja bili su suočeni sa većim broj požara koji su nastali kao posljedica nesavjesnog paljenja vatre na otvorenom prostoru i koji su zbog nepristupačnog terena i jakog vjetra bili izuzetno teški za gašenje a predstavljali su opasnost za živote i zdravlje građana.
– Oprema kojom služba raspolaže se kontinuirano održava i redovno servisira. Svi zaposleni posjeduju ličnu zaštitnu opremu za gašenje požara, a nabavljena je i nova oprema za gašenje šumskih požara: uniforme, šljemovi, rukavice čizme, majice… Apelujemo na građane da pale manje količine gorivog materijala i da pritom obezbijede vodu – sredstva za gašenje požara i očiste prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje kako bi se spriječilo širenje požara. Važno je napomenuti da se spaljivanje ne vrši u blizini šuma i za vrijeme kada duva vjetar koji pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru, koji se veoma brzo šire, mogu zahvatiti velike površine, i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših građana i prouzrokovati velike materijalne štete – navode iz Služba za odnose sa javnošću i protokol.

– Potrebno јe da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije-žar, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava požara, odnosno da svojim savjesnim i odgovornim ponašanjem daju zajednički doprinos da se požari svedu na minimum – navode su iz Službe za odnose sa javnošću i protokol Danilovgrad.

Vatrogascima u Danilovgradu potrebna dva vozila za gašenje požara

Podsјećaјu da požarna sezona obično počinje 1. maja, što ne znači da u zavisnosti od vremenskih uslova ne može početi i ranije.

– Svjedoci smo da na sjeveru Crne Gore, zbog izuzetno toplog i suvog vremena za ovo doba godine, koje pogoduje nastanku i razvoju požara, ovih dana imamo veći broj aktivnih požara na otvorenom prostoru-šumskih požara i požara niskog rastinja, nastalih kao posledica ljudske nepažnje ili namjernog podmetanja. Služba zaštite i spasavanja u okviru svojih svakodnevnih aktivnosti kontinuirano prati stanje na terenu i obilazi kritične lokacije kao što su Gostilje, Donji i Gornji Zagarač, kao i dio duž željezničke pruge Nikšić – Danilovgrad - Dabovići, Bare Šumanovića, Vinići, Slap, Viš, Bogićevići i Lalevići – ističu iz Služba za odnose sa javnošću i protokol Danilovgrad.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:43