/ FOTO: žANA BOJANIć
29/12/2023 u 15:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Herceg Novi: Opet kuca srce starog gradskog sata na Tori

Na zidu kule, kraj ulaznih vrata, nalazi se spomen obilježje osnivaču grada, Tvrtku Prvom Kotromaniću, koja je postavljena u 1982. godine, u čast 600. godina od osnivanja grada, a obnovljena 2021. godine

Nakon posljednjeg, jednomjesečnog tihovanja, srce gradskog sata od sinoć, od 18 sati, opet odbrojava minute i sate. Laknulo svima. Kakav bi to bio ulazak u Novu 2024.godinu bez zvonkog odbrojavanja sa Tore?, piše Novski portal.

Mnogo puta stari gradski sat na Sat kuli (Sahat kuli), ili Tori, u Herceg Novom, stajao je, pa opet mjerio vrijeme. Kada bi se pokvario satni mehanizam, utihnulo zvono na tornju, “ogluvio” bi Stari grad. Njegovi stanovnici i furešti s uzdignutim pogledom ka Tori zapitani – do kad tako?

Satni mehanizam godinama su održavali Novljani, dva najpoznatija – Felići Petroni i Tonći Radecki, a posljednjih godina o satu brine Miodrag-Gabo Golubin. I on je s nestrpljenjem iščekivao da stigne novi satni mehanizam iz jedne firme iz Novog Sada, što je koštalo Opštinu 4500 eura. Istovremeno repariran je i stari mehanizam, za rezervu.

“Održavam, bolje reći programiram sat od 2008. godine, kada je i obnovljena Sahat kula. Sat se odavno ručno ne navija. Električni je mehanizam. Nije bio u funkciji od 1979 godine, zapravo pokazivao je vrijeme, ali nije zvonio. Stari gradski sat je 1995. godine zamijenjen novim, električnim, koji je Herceg Novi dobio od Zemuna, grada pobratima”.

Stari reparirani satni, mogao bi se opet aktivirati i postati atrakcija, uvjeren je Golubin.

Za sad, gradski sat pomjera tačno kazaljke, zvoni 5 minuta prije pune ure i onda otkuca onoliko puta koliko treba. Posljednji put zvoni u ponoć, pa pauzira i onda opet odbrojava vrijeme uz zvono od 6 ujutru.

“Ta pauza je određena po jednoj staroj opštinskoh odluci, jer jednima u Starom gradu smeta da zvoni cijele noći, a drugima ne, pa je nađen kompromis”, objašnjava Gabo.

Otkako nema čuvenog hotela “Boka”, glavni simbol grada je, bez dileme, Sat kula, sa satom postavljenim još 1856. godine.

Sat kula izgrađena je sa zapadne strane Gornjeg grada 1667. godine, na naredbu sultana Mahmuda. Toranj visok 16 metara predstavljao je tokom turske vladavine glavna gradska vrata.

U unutrašnjem prolazu nalazi se skulptura Majke Bogorodice, napravljena od izgorjelog drveta.

Zvono na Tori je ruska carica Katarina Druga donirala kao poklon stanovnicima Herceg Novog 1753. godine.

Na zidu kule, kraj ulaznih vrata, nalazi se spomen obilježje osnivaču grada, Tvrtku Prvom Kotromaniću, koja je postavljena u 1982. godine, u čast 600. godina od osnivanja grada, a obnovljena 2021. godine.

Na ulazu, sa lijeve strane, nalazi se spomen ploča u znak zahvalnosti vojnicima Desete hercegovačke brigade, koji su oslobodili grad 28. oktobra 1944. godine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 13:26