Славски колач / -Ж.Ш.
09/05/2022 u 06:40 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Цркви Светог Георгија на Валу одржан традиционални сабор: Архипастирске грамате уручене заслужнима

Владика Методије је у чин протојереја унаприједио бањско-рудинског пароха Раденка Копривицу, чијим залагањем су на том подручју оживјели сви храмови

Традиционално прве недјеље након Ђурђевдана одржано је велико народно сабрање у Цркви Светог Георгија на Валу у Мјесној заједници Враћеновићи. Свету архијерејску литургију у том храму служио је епископ будимљанско-никшићки Методије уз саслужење свештенства и монаштва. Саборни храм на Валу саграђен је 1926. године на темељима старије цркве која потиче скраја 14. и почетка 15. вијека. Трудом мјештана, бројних донатора, а посебно Црквеног одбора на чијем је челу Неђо Комненић, храм је обновљен и освештан 2018. године. Владика је током службе у чин протојереја унаприједио бањско-рудинског пароха Раденка Копривицу, чијим залагањем су на том подручју оживјели сви храмови. Заблагодаривши епископу на повјерењу, свештеник Копривица је истакао да се нада да ће повјерење и љубав оправдати на најбољи могући начин.

image

Добитници грамате са владиком Методијем

-Ж.Ш.

Владика је освештао обновљени Парохијски дом у Враћеновићима у којем је и стан надлежном пароху. Објекат је Епархија будимљанско-никшићка, иако су га након Другог свјетског рата градили мјештани, откупила од фирме "Монтекс". Реконструкцију су помогли мјештани и донатори којима су уручена признања. За истакнути допринос у обнови храма и Парохијског дома епископ Методије је архипастирским граматама одликовао Општину Никшић, породицу почившег Марка Вујовића из Враћеновића, Неђа Комненића из Пилатоваца, Миливоја Ждрала из Билеће, Радосава Раца Бјелетића из Никшића, Милутина Мија Папића из Коравлице и др Немању Алексића из Новог Сада.

Опутна Рудина спаја, а не раздваја

Вал је на граници између Црне Горе и Републике Српске и као и Враћеновићи припада Опутној Рудини.

– Опута је кожни каиш којим су се притезали опанци, а опанци су се требали притегнути да би човјек био спреман да крене и да буде хитар на свако добро дјело да чини. А Опутна Рудина спаја, а не раздваја, Бањане и Херцеговину, и Црну Гору и Херцеговину, онако како су спојени кост и месо, то је једна једнина и једна цјелина, бесједио је епископ Методије.

Сабрању су присуствовали начелник Билеће Веселин Вујовић са сарадницима и вјерни народ сусједних општина Републике Српске. Вујовић је истакао да ће Свети Георгије и апостол и јеванђелист Марко, чији празник је јуче прослављен, помоћи народу са двије стране границе да издржи сва искушења у којем се налази, и да ће оживјети сва села као некад што су била. Госте је поздравио Рајко Шекарић, домаћин сабрања у име Црквеног одбора, предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић и предсједник Мјесне заједнице Враћеновићи Сретен Вујовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 11:14