/ - UNSPLASH-IMAT BAGJA GUMILAR, PRAšUMA, šUMA
02/05/2024 u 18:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Uprava za gazdovanje šumama: Nadležni da ispitaju navodnu sječu stogodišnjih stabala

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima pozvala je nadležne organe da hitno reaguju i ispitaju navode medijskih objava, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i eventualne bespravne radnje na teritoriji nacionalnih parkova.

- Iako Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nema nikakvu nadležnost niti gazduje šumama koje se nalaze na teritoriji nacionalnih parkova, ne možemo ostati imuni na ovakve tekstove. Potrebno je da sve crnogorske šume zaštitimo kroz zajedničko i proaktivno djelovanje svih nadležnih institucija, jer samo na taj način možemo zaustaviti dalje uništavanje našeg najvećeg prirodnog resursa - navode u saopštenju.

Dodaju da će inicirati i zajedničke aktivnosti Uprave i JP “ Nacionalni parkovi“ na zaštiti šuma od potkornjaka, a sve u cilju zaustavljanja njegovog daljeg širenja i sprečavanja daljeg sušenja šuma.

- Neophodno je da kroz snažan sistemski odgovor i međuresornu saradnju iskorijenimo sve one činioce koji su godinama unazad destruktivno djelovali na naš šumski fond. Iz tih razloga poručujemo, da će u Upravi imati podršku svi oni koji zajedno sa nama su spremni da se posvete održivom razvoju i upravljanju crnogorskim šumama i istinski suprotstave onima koji uništavaju crnogorske šume -poručuju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jul 2024 18:33