Кренули су у сервисирање возила и иновирање опреме / -
25/10/2023 u 06:24 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vatrogascima u Danilovgradu potrebna dva vozila za gašenje požara

Jedno vozilo bi bilo namijenjeno za gašenje šumskih požara, a drugo manjeg gabarita za intervenisanje na mjestima na kojima je prostor ograničen za saobraćaj većih kamiona, navode iz Službe zaštite i spašavanja

Služba zaštite i spašavanja ima 21 zaposlenog, od čega ih je u operativnom sastavu 18, među kojima 15 vatrogasaca, spasilaca i, kako navode iz Službe, taј broј trenutno nije zadovoljavajući kada se uzme u obzir složenost poslova i broj intervencija tokom godine.

– Svi vatrogasci posjeduju ličnu zaštitnu opremu za gašenje požara prema svim standardima EU. Kada je u pitanju kolektivna oprema ona je u dobrom stanju, redovno se održava uprkos visokim troškovima održavanja i nedovoljnom broju adekvatnih servisa na teritoriji države. Služba je prepoznala potrebu nabavke dodatnog broja vozila, najmanje dva, od kojih bi jedno vozilo bilo namijenjeno za gašenje šumskih požara, a drugo, manjeg gabarita, za intervenisanje na mjestima na kojima je prostor ograničen za saobraćaj većih kamiona. Takva јe situacija, primjera radi, u dijelu centra grada kao i u podnožju brda Taraš, gdje većim kamionom nije moguće proći. U cilju rješavanja ovog problema Služba će pokušati da nabavi ova vozila kroz međunarodne predpristupne projekte – navode iz Službe zaštite i spašavanja.

Građani da očiste dimnjake

Građani koji za ogrev upotrebljavaju čvrsta goriva drvo, pelet, ugalj prije početka grijanja, trebalo bi da očistite dimnjake na svojim objektima, a oni koji se griju uz pomoć klima-uređaja, aparata i peći na električnu energiju u obavezi su da provjere električne instalacije.

– Značajan problem postoji u stambenim zgradama čiji dimnjački odvodi nijesu čišćeni duži vremenski period. Upravo su ovo potencijalni izvori požara na stambenim jedinicama gdje ima dovoljno gorive materije koji u kombinaciji sa izvorom toplote i lošim stanjem dimnjačkog odvoda mogu prouzrokovati ozbiljna oštećenja na objektima zajedničkog stanovanja. Ovo se jednostavno može spriječiti čišćenjem dimnjačkih odvoda. U značajnoj mjeri građani su svjesni opasnosti i poštuju predviđene mjere. Povećan rizik od nastanka požara postoji i u seoskim domaćinstvima, posebno u onima sa pomoćnim objektima, gdje zbog loših instalacija i pražnjenja usljed nevremena može doći do požara – saopštili su iz Službe zastite i spašavanja.

Ističu da su započeli servisiranje vozila i inoviranje opreme koja je utrošena ili upotrijebljena tokom požarne sezone.

– S obzirom na činjenicu da se bliži zimski period u kojem Služba po pravilu ima povećan broj intervencija na gašenju požara u zatvorenom prostoru, i u toku kojeg je naglašen rizik od poplava koje prijete da ugroze objekte na najnižim kotama u slivnom području Rijeke Zete, Služba zaštite i spašavanja je preduzela niz aktivnosti na adekvatnoj pripremi, koje podrazumijevaju servis pumpi za crpljenje vode, kontrola čamaca i lične zaštitne opreme koju koriste spasioci prilikom intervenisanja na vodama. Kada su u pitanju požari obavlja se kontrola lične i kolektivne zaštitne opreme. Kroz projekat RESCOMM, Služba je nabavila 30 kompleta za gašenje požara – kažu iz Službe zaštite i spašavanja

Kao jednu od značajnih aktivnosti Službe, navode pokretanje ažuriranja Plana zaštite i spašavanja od požara, koji je urađen 2018. godine, a predsjednik Opštine јe formirao radnu grupu koja će izvršiti ažuriranje ovog značajnog plana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 10:33