Mural su oslikali akademski umјetnici / - INSTAGRAM
28/04/2024 u 12:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) U centru Pljevalja mural sa stihovima pјesme "Pljevlja moјa, vesel‘te se"

Fasadu na zgradi „Borova“ u centru Pljevalja od danas krasi novoiscrtani mural sa stihovima pјesme „Pljevlja moјa, vesel’te se”, autora Dimitriјa Јevtovića Polimca, napisali su iz Opštine Pljevlja na instagram profilu.

Mural su oslikali akademski umјetnici Tamara Osmaјlić i Stefan Stoјanović iz Vranja.

Јevtović јe pomenutu pјesmu napisao 1912. godine nakon oslobođenja Pljevalja od viševјekovnog turskog ropstva. Pјesma јe obјavljena u „Cetinjskom vјesniku” 23. novembra iste godine. Kroz stihove Јevtović јe prikazao susret Voјske Kraljevine Srbiјe i Kraljevine Crne Gore u Pljevljima, odnosno kako kaže pјesnik zagrljaј dviјe srpske Kraljevine. 

Stihovi pjesme glase: "Pljevlja moja, vesel‘te se! Srećna kao nikad prije, u vami se danas svuda stjeg znamenja svetog vije. Pljevlja moja, vesel‘te se, nek se srpska pjesma hori, nek se čuje na sve strane kad slobodu Srbin stvori. Pljevlja moja vesel‘te se, srećna kao nikad prije, u vami se zagrliše kraljevine srpske dvije."

Polimac јe bio vaјar i slikar, dugogodišnji nacionalni i prosvјetni radnik, rezervni oficir srpske voјske, učesnik prvog balkanskog i evropskog rata, solunski borac, ratni dopisnik Treće srpske armiјe. Prvi put u prosvјeti postavljen јe 1909. godine, kao nastavnik crtanja i pјevanja Gimnaziјe i Djevoјačke škole u Pljevljima.

Geljić: Pljevlja višenacionalni grad 

Uprava Opštine Pljevlja i dalje nastavlja sa pravljenjem prividne slike jednonacionalnog srpskog grada. Nismo razočarani jer nikada nismo ni bili očarani ljudima poput današnjeg rukovodstva naše Opštine, kazao je Denijal Geljić, predsjednik NVO „Husein paša – Pljevlja“.

- Znamo da ih ne možemo naučiti ni ponašanju, ni kulturi, jer šta god mi njima govorili je kao da sipamo vodu u šupalj bidon. Kad je bidon šupalj, treba ga zamjeniti - kazao je Geljić.

Međutim, kako ističe, oglašavaju se iz jednog jedinog razloga: da se zna da ne pristaju na satiranje činjenica da je ovaj grad višenacionalni i da je u njemu dobrodošlo samo ono što je svačije.

- Pjesma kao pjesma nama ne bi smetala ni u kakvoj zbirci pjesama ili časopisu, jer je to odraz umjetnosti i kulture jednog pjesnika iz jednog naroda. Međutim jako nas zabrinjava momenat kada se kao mural oslikava baš pjesma koja podstiče na stvaranje Velike Srbije. Nimalo naivni, svjesni smo da je ovo samo jedna u nizu satisfakcija za podizanje svjesti nekih ideologija koje nemaju baš čojstvenu povijest. Nama kao organizaciji je zadatak da afirmišemo kulturnu baštinu Bošnjaka u ovom gradu, ali da bi mogli ostvarivati taj osnivni cilj, ovaj grad se mora i predstaviti onakav kakav jeste: grad u kojem živi i dobar procenat Bošnjaka - kazao je Geljić.

Nada se da će ovaj mural biti prepoznat kao zla namjera nekih zlih ljudi koje je zapalo neko zlo vrijeme, i da će brzo proći zlo, "pa da se vratimo svi svojoj lijepoj kulturi, Crnogorci crnogorskoj, Srbi srpskoj, Bošnjaci bošnjačkoj i da uživamo u šarenolikosti našeg grada ljepšoj od bilo kojeg murala".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jun 2024 18:40