/ INSTAGRAM.COM/MDODIK.OFFICIAL
01/12/2023 u 17:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasada SAD-a o Dodikovim izjavama: Njegovo djelovanje imaće posljedice za sve građane BiH

Takođe, naglašeno je kako će nastaviti pozivati na odgovornost one koji pokušavaju potkopati BiH i njene institucije

Američka ambasada u BiH reagovalo je povodom izjava Milorada Dodika te su još jednom ponovili kako su njegove prijetnje opasne, prenosi Klix.ba.

Takođe, naglašeno je kako je Dodikovo destabilizirajuće djelovanje takvo da će imati posljedice ne samo za njega već i za sve građane BiH.

- Njegova retorika i postupci dovode u opasnost evropsku perspektivu BiH, njenu demokratiju i ekonomiju. Ustav BiH je kristalno jasan – entitet nema ustavna ovlašćenja da se otcijepi od BiH. Sjedinjene Američke Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru -naveli su.

Takođe, naglašeno je kako će nastaviti pozivati na odgovornost one koji pokušavaju potkopati BiH i njene institucije.

- Stavovi Sjedinjenih Američkih Država o državnosti BiH, kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih su poznati, ali šovinistički stavovi i izjave gospodina Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju. BiH je multietnička zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda, Bošnjaci, Hrvati i Srbi – i ostali. Svi su Evropljani. Svi su Bosanci i Hercegovci. Svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Američke Države su pro-BiH jer podržavaju narod Bosne i Hercegovine – sve njih - zaključili su iz Ambasade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. februar 2024 17:42