/ - Амбасада САД у Београду
03/11/2023 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ambasada SAD: Nemamo ulogu u kadrovskim odlukama Srbije, Vulin ostaje pod sankcijama

Vulin je u pisanoj izjavi naveo da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija „traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji“

Direktor Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin saopštio je da podnosi neopozivu ostavku na to mjesto. U američkoj ambasadi u Beogradu, na upit Glasa Amerike, stigao je odgovor da "SAD nemaju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti".

Vulin je u pisanoj izjavi naveo da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija „traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji“.

Vulin podnio ostavku na mjesto direktora BIA: SAD i EU traže moju glavu

U američkoj ambasadi u Beogradu odgovaraju da „SAD nemaju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti“, prenosi Glas Amerike.

„Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. Radujemo se nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na putu njene pune integracije u Evropu i evroatlantsku zajednicu“, navodi se u pisanom odgovoru portparola ambasade SAD u Beogradu.

Sjedinjene Države su u julu uvele su sankcije Vulinu zbog navodne umiješanosti u transnacionalni kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima, korupcije i širenja ruskog uticaja na Balkanu.

Prema Zakonu o bezbjednosno–informativnoj agenciji direktora BIA postavlja i razrešava Vlada Srbije. Budući da su u Srbiji 1. novembra raspisani vanredni parlamentarni izbori i vlada je u tehničkom mandatu, pitanje je da li Vulinova ostavka biti usvojena. Izvjesno je da tehnička vlada ne može da postavi novog direktora.

„Sankcionisanje Aleksandra Vulina pokazuje riješenost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost osobe koje se bave koruptivnim poslovima čime unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti u području Zapadnog Balkana. Ti koruptivni poslovi olakšavaju širenje ruskih zlonamjenih aktivnosti u Srbiji i regionu“, navedeno je tada u saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Sekretarijata za finansije (OFAC).

U saopštenju je navedeno da je Vulin, visokopozicionirani zvaničnik u nekoliko saziva Vlade Srbije (obavljao funkciju ministra odbrane i unutrašnjih poslova), umiješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

Vulin je odbacio te optužbe, a ambasada SAD je saopštila da sankcije nisu usmjerene protiv institucija Srbije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. jul 2024 22:33