Milorad Dodik i Vladimir Putin, arhiva / - FOTO: EPA
22/02/2024 u 16:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasada SAD: Nijedna vlada ne bi trebalo da sarađuje sa Rusijom

Kako se navodi, Dodikova posjeta Rusiji i Bjelorusiji "u suprotnosti je s osnovnim vrijednostima evroatlantske zajednice i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima"

Niti jedna vlada, na bilo kojem nivou, ne bi trebalo da ostvari ili proširi saradnju s Rusijom, dok ta zemlja provodi "divljačku agresiju protiv Ukrajine", prenosi portal Radio Slobodna Evropa.

Ovo se navodi u odgovoru na Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na upit o posjeti predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji i Bjelorusiji.

Kako se navodi, Dodikova posjeta Rusiji i Bjelorusiji "u suprotnosti je s osnovnim vrijednostima evroatlantske zajednice i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima".

Putin zahvalio Dodiku na podršci: Znamo da situacija u RS nije jednostavna

Milorad Dodik, koji je zbog antidejtonskog djelovanja pod sankcijama SAD i Velike Britanije, 21. februara se u Kazanju, u ruskoj Republici Tatarstanu, susreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a dva dana ranije 19. februara u Minsku sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Putin mu je tom prilikom uručio Orden Aleksandra Nevskog, kojim je Dodik odlikovan u junu prošle godine "za doprinos razvoju saradnje" između Rusije i BiH.

Iz Ambasade ističu da je za osudu Dodikova odluka da primi priznanje od Putina, koji je, kako navode, "predmet naloga za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine, nezakonite deportacije i nezakonitog premještanja djece".

- Lideri na svim nivoima u Bosni i Hercegovini imaju odgovornost da teže demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti koju stanovnici ove zemlje žele i zaslužuju. Put ka toj budućnosti vodi preko Brisela, a ne preko Minska ili Moskve - zaključuje se u odgovoru američke Ambasade.

Prilikom sastanka sa Putinom, Dodik je istakao da Republika Srpska - jedan od dva bh. entiteta - odbija da se pridruži sankcijama Evropske unije (EU) protiv Rusije, te da ne želi ni članstvo u NATO savezu.

Putin je tokom kratkog sastanka dvojice lidera - četvrtog od februara 2022, kada je počela invazija na Ukrajinu - ocijenio da su odnosi RS i Rusije "konstruktivni".

Dodikovu posjetu su osudile i Delegacija EU u BiH, kao i Kancelarija visokog predstavnika (OHR).

Delegacija EU je podsjetilada je na najvišem nivou rečeno da su evropski put i bliske veze sa Rusijom i Bjelorusijom nespojivi, te da se od BiH očekuje da svoju spoljnu, bezbjednosnu i trgovinsku politiku uskladi sa Unijom.

OHR je naveo da se BiH, kao kandidatkinja za članstvo, "obavezala da slijedi bezbjednosne i spoljnopolitičke smjernice EU" - što "isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država".

Zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022, SAD, EU, Velika Britanija i njihovi saveznici su uveli niz sankcija protiv Rusije koje, između ostalog, ciljaju privredu i finansijski sistem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:09