Analena Berbok / - (EPA-EFE/MICHELE TANTUSSI)
17/05/2024 u 13:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Berbok pozvala Prištinu da što prije ispuni uslove za prijem u Savjet Evrope

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je Kosovu mjesto u Savjetu Evrope i pozvala vlasti u Prištini da što prije ispune uslove za prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

- Najmlađoj demokratiji Evrope, Kosovu, je mjesto u Savjetu Evrope - rekla je Berbok na godišnjoj sjednici Komiteta ministara SE, prenijela je agencija DPA.

Ona je pozvala zvaničnike Kosova, „u prvom redu nosioce odlučivanja, da što prije ispune sve preduslove kako bi se mogla da formira neophodna većina za prijem Kosova u Savjet Evrope“.

Najspornije pitanje u ovom trenutku je napredak kosovskih vlasti u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), navodi DPA.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala rekla je juče da Vlada Kosova priprema Nacrt statuta ZSO koji će uputiti Ustavnom sudu do kraja maja, i da je o tome pismom obavijestila i predsjednika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Teodorosa Rusopulosa.

Međutim, u pismu koje je poslato 15. maja, Gervala je najavila da će Ustavnom sudu biti podnijet Nacrt statuta koji je pripremila Vlada Kosova, a ne evropski nacrt koji je predstavljen strankama u dijalogu Beograda i Prištine prošle godine.

Ambasada Njemačke na Kosovu je posle izjave Gervale saopštila da njena najava ne predstavlja ispunjenje traženih uslova, niti korak koji se od Kosova očekuje.

- Kvinta i drugi su više puta isticali da se od Kosova očekuje da preduzme opipljive korake za uspostavljanje Asocijacije (ZSO) kako bi se postigla neophodna dvotrećinska većina u Komitetu ministara da bi aplikacija za članstvo bila uspješna. Prema našem mišljenju, podnošenje nacrta statuta Ustavnom sudu prije sednice Komiteta bio bi takav korak - rekao je portparol njemačke ambasade Kristijan Boher.

Njemački kancelar Olaf Šolc, predsjednik Francuske Emanuel Makron i premijerka Italije Đorđa Meloni su 14. maja u pismu premijeru Aljbinu Kurtiju izjavili da predlog izaslanika EU Miroslava Lajčaka za uspostavljanje ZSO predstavlja „solidan model, pažljivo osmišljen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, zasnovan na postojećoj najboljoj praksi u Evropi“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 04:17