/ PRINTSCREEN/THENEWYORKTIMES
28/11/2023 u 17:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Blinken: Imamo puno posla na Zapadnom Balkanu

Blinken je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom rekao da je Sjevernoatlantska alijansa važnija nego ikada prije

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da će se na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Natoa koji se održava danas i sutra u Briselu posebna pažnja posvetiti Zapadnom Balkanu.

Blinken je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom rekao da je Sjevernoatlantska alijansa važnija nego ikada prije, posebno u jeku globalnih kriza. On je dodao da će ovih dana imati mnogo posla, posebno po pitanju bezbjednosti na Zapadnom Balkanu, prenosi Kosovo onlajn.

- Imamo puno posla, kao što ste rekli, na Zapadnom Balkanu, zajedno sa našim NATO partnerima iz cijelog svijeta, uključujući Aziju i Pacifik. Razgovaraćemo o krizi u Gazi na Bliskom istoku, ali i o još mnogo konflikta širom svijeta- izjavio je Blinken.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg je istakao da je u sjevernom dijelu Kosova, naseljenom većinski srpskim stanovništvom, zabilježeno ozbiljno nasilje.

- Vidjeli smo da tenzije na Zapadnom Balkanu rastu. Ima napetosti i zapaljive retorike u Bosni i Hercegovini. Vidjeli smo ozbiljno nasilje na Kosovu, uključujući napad na mirovne snage NATO-a i incident u Banjskoj. Moramo da ostanemo fokusirani. NATO će učiniti ono što je neophodno da obezbjedi stabilnost- rekao je Stoltenberg.

Zaoštrena bezbjednosna situacija na Zapadnom Balkanu u svijetlu ruskih prijetnji i napetost u odnosima Kosova i Srbije biće među glavnim temama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO. Šefovi diplomatija 31 države članice NATO-a razmatraće kako da riješe sve akutniju krizu na jseveru Kosova većinski naseljenog Srbima i naprave put procesu normalizacije odnosa.

Teme razgovora biće i rat u Ukrajini, ali i sukob između Izraela i Palestine na Bliskom istoku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jun 2024 05:04