/ Žozep Borelj- foto: VLADA CG
28/11/2023 u 17:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: Kosovo i Srbija da pokažu veću spremnost na dogovore

Borelj je naglasio da je bitno da zemlje Zapadnog Balkana imaju stabilnost i prosperitet, kao i da usaglašavaju spoljnu politiku sa Evropskom unijom

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj istakao je danas, pred sastanak ministara spoljnih poslova NATO, da je Zapadni Balkan veoma važan za EU i pozvao Kosovo i Srbiju da pokažu veću spremnost na dogovore.

- Raduje me što sam ovdje sa kolegama iz NATO zemalja da razgovaramo o Zapadnom Balkanu. Znate koliko je Zapadni Balkan bitan Evropskoj uniji. Mnoge članice EU su obnovile angažovanje u tom regionu, neke države Zapadnog Balkana su kandidati za prijem u EU. Stabilnost u tom regionu je bitna za EU- podvukao je on.

Borelj je naglasio da je bitno da zemlje Zapadnog Balkana imaju stabilnost i prosperitet, kao i da usaglašavaju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, prenosi Kosovo onlajn.

Ukazao je na saradnju EU i NATO, posebno na Kosovu.

- Na sjeveru Kosova imamo misiju EULEKS koja tijesno sarađuje sa KFOR-om. Bili su suočeni sa teškim trenucima u više navrata. Nastavićemo da se brinemo o bezbjednosti u ovom dijelu Kosova i na granici sa Srbijom- naglasio je Borelj.

On je rekao da je EULEKS imao važnu ulogu godinama i da će nastaviti svoju misiju.

- Pozivamo Kosovo i Srbiju da pojačaju volju na dogovore, kako bi uklonili prepreke na svom evropskom putu- naglasio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. februar 2024 02:59