Milorad Dodik / - FOTO: PREDSJEDNIKRS.RS/BORISLAV ZDRINJA
12/04/2024 u 21:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dodik: Ko želi dugoročnu stabilizaciju na Balkanu, podržaće proces mirnog raspada BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za grčku nacionalnu televiziju ERT da će onaj ko želi dugoročnu stabilizaciju na Balkanu, podržati proces mirnog raspada Bosne i Hercegovine.

- Oni kojima je do dugoročnih stabilizacija prilika na ovim prostorima, podržaće proces mirnog raspada BiH. I obrnuto, oni koji su za dugoročnu destabilizaciju, oni podržavaju nemogući eksperiment koji se zove BiH - rekao je Dodik.

On je naveo i da cjelokupna priprema rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama već negativno utiče na stanje u BiH i sigurno nije usmjerena ka povećavanju stepena povjerenja među narodima, nego ka njihovoj još većoj podjeli.

- Muslimanska strana u BiH je pokrenula ovu inicijativu bez saglasnosti drugih organa u BiH, što je rušenje svih okvira. Pojavljivanje Njemačke mi vidimo kao način da ona opere svoju istoriju, koja je genocidna, a što se tiče događaja u Srebrenici, ne postoji konsenzus da je bio genocid, to je usmjereno na potrebe Amerikanaca da operu svoje bombardovanje - kazao je Dodik, prenio je RTRS.

Američka ambasada: SAD neće stajati po strani i gledati kako Dodik gura BiH u sukob

Kaže i da će to samo dodatno „poljuljati“ odnose u BiH, te da ne vidi način da kao takva, ona nastavi sa svojim funkcionisanjem.

- Pozivam sve naše prijatelje, pa i Grčku, da ne upadnu u zamku jednog špekulativnog procesa, koji je sponzoriše Njemačka i zapadne zemlje. Srbi nisu napravili genocid i ne prihvataju takve odluke - istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nemoguće je živjeti život pomirenja ili suživota, a da vas stalno optužuju za razne događaje, kao što je ovaj u Srebrenici.

- Mi smo se u BiH podijelili, ona je podijeljeno društvo. BiH nikad nije pokazala sposobnost da sama živi. Naše je da obezbijedimo našu autonomiju, po pitanju samostalnosti Srpske, koju treba da izgradimo. Događaj u UN će samo dodatno homogenizovati naš narod po tom pitanju - zaključio je Dodik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 16:11