Milorad Dodik / - FOTO: PREDSJEDNIKRS.RS/BORISLAV ZDRINJA
10/05/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dodik o rezoluciji: Sramna podrška Crne Gore, nećemo to zaboraviti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas izjavio da je “sraman čin” podrška Crne Gore najavljenoj rezoluciji Generalne skupštine UN o proglašenju 11. jula za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995.

- Što se tiče Crne Gore, naravno da nam nije ugodno, ali nećemo zaboraviti”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, dodavši da nije očekivao da će Crna Gora “nastaviti tako brutalnu politiku prema Srbima” jer je ranije priznala nezavisnost Kosova i “ima neki odnos prema BiH, ne računajući da je tu i Republika Srpska”.

Spajić: Srbi nijesu genocidan narod

Dodik je kazao da RS podržava srpski narod u Crnoj Gori, koji je, kako je ocijenio, bio “potlačen” u vrijeme vlasti Mila Đukanovića, a “vidimo da i sada nijesu poboljšane okolnost i slobode za naš narod u Crnoj Gori”.

Dodik je dalje rekao da Jasenovac i Srebrenica nijesu uporedivi te “Srbi, pogotovo iz RS, treba da izbjegnemo tu zamku upoređivanja. Oni tako žele da daju značaj Srebrenici, a ne da odaju poštu i pijetet stradalima u Jasenovcu. To treba prestati”.

Po njegovim riječima, predlog rezolucije o Srebrenici je “težak dokument” koji će ostati trajno u percepciji naroda.

- A sada vidimo one, koji bi oprali svoju savjest i onda se tako ponašaju. Srpska to ne prihvata - rekao je Dodik.

Iznio je da smatra da ta rezolucija nema nikakve veze s presudama sudova, već je “politička platforma koja treba da omogući da se devastira RS”.

Knežević: Glasanje za rezoluciju o Srebrenici bio katastrofalan potez

Srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je ocijenila da su rezoluciju o Srebrenici “doveli na teren prebrojavanja glasova i time uvrijedili sve žrtve”.

- Radili su krijući. Bez konsenzusa, prekršili sve moguće procedure. Mijenjaju i mehanizam glasanja u Generalnoj skupštini UN da bi imali glas više. To je zaista uvreda za sve žrtve - rekla je Cvijanović.

Podsjetila je da je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija donošenje rezolucije u Srebrenici predložio mimo odluke Predsjedništva BiH – jedinog po Ustavu nadležnog za vođenje spoljne politike.

Vučurović: Rezolucija o Srebrenici nova tačka razdora u regionu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 12:22