Milorad Dodik / - (Фото: PREDSJEDNIKRS.NET/DONA KATUšIć)
18/04/2024 u 17:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dodik: RS neće primjenjivati rezoluciju o Srebrenici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS neće primjenjivati rezoluciju o Srebrenici, ako ona bude usvojena u Ujedinjenim nacijama (UN).

Dodik je za Radio-televiziju RS (RTRS) izjavio da vjeruje da će Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) odlučiti da Zlatko Lagumdžija više ne može da bude ambasador BiH u UN i da će zatražiti da on bude povučen.

Prema njegovim riječima, Lagumdžija je prekršio zakon, jer je bez saglasnosti sva tri člana Predsjedništva BiH, koje je jedino nadležno za vođenje spoljne politike, inicirao donošenje rezolucije o Srebrenici u UN-u, nastojeći da, kako je kazao, satanizuje Srbe i nanese im istorijsku krivicu i ljagu.

Dodik je rekao da očekuje da na večerašnjem mitingu u Banjaluci pod nazivom “Srpska te zove” bude više od četrdeset hiljada ljudi.

- Poruka mitinga je – kako misite da živimo sa vama, ako vi nas etiketirate? Šta hoćete? Da mi budemo krivi, a vi ste kao nevine žrtve. Naravno, da ima nevinih žrtava kod Bošnjaka, kao što ima i kod Srba, ali time su se trebali baviti sudovi, a ne politički forumi kakav je Generalna skupština UN-a - rekao je Dodik.

Dodik: Republika Srpska će pokrenuti postupak samostalnosti

Mediji u BiH su obajvili da su desetine autobusa iz svih djelova RS krenuli ka Banjaluci, gdje će se večeras u 18 časova održati miting “Srpska te zove”.

Predstavnici opozicionih stranaka u RS saopštili su da neće prisustvovati večerašnjem mitingu, koji organizuje vladajuća koalicija i koji su nazvali “Dodikovim mitingom”.

Opozicione stranke su, međutim, najavile da će u Narodnoj skupštini podržati izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, prema kojem se u Srebrenici nije desio genocid.

Predstavnici opozicije su istakli da niko nikada u RS neće pristati na to da srpski narod bude okvalifikovan kao genocidan, ocijenivši da Lagumdžijina inicijativa da se u Generalnoj skupštini UN-a donese rezolucija o Srebrenici dodatno usložnjava političku krizu u BiH i usporava proces pomirenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 02:17