/ SKRINšOT YOUTUBE:
05/09/2023 u 18:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik tvrdi: Bosna i Hercegovina će ostati nesretna zemlja

Predsjednik RS je istakao da u Bosna i Hercegovina već 30 godina “postoji visoki predstavnik koji je postavljen iz inostranstva, sa osnovnom platom od 24.000 eura mjesečno, zbog čega oni žele da zadrže to radno mjesto”

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da Mađarska poštuje pravo naroda na Balkanu da donose odluke u svojim zemljama i, da nema nje u regionu, ne bi bilo zdravog glasa u cijeloj EU.

Dodik je za mađarski portal “Mandiner” rekao da vjeruje da je mađarski premijer Viktor Orban veliki lider u Mađarskoj i "predstavnik zdravog razuma u ​​današnjem svijetu koji američka administracija pokušava da oblikuje prema svojim pravilima".

"Sopstveni suverenitet u okviru EU"

- Mađarska štiti sopstveni suverenitet u okviru EU, NATO-a i drugih međunarodnih organizacija i pokušava da sačuva svoje vrijednosti, tradiciju i identitet. Ovo je veoma važno jer ne govorimo samo o identitetu zemlje, već i naroda. Ako jednom narodu oduzmemo njegove vrijednosti, tradiciju i identitet, kao da smo poništili čitavu njegovu historiju - naglasio je Dodik, prenosi Avaz.

On je istakao da, pod Orbanom, Mađarska vodi politiku ravnopravne saradnje, a ne dominacije.

- Nema političkih uslova za saradnju sa Mađarskom i ona se ne miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja, kao što to u posljednje vrijeme čine Amerikanci, Englezi, pa čak i Nijemci. Mađarska, u neposrednoj blizini Balkana, odlično poznaje naš mentalitet i historiju, ne kao Njemačka koja se dva puta pojavila na Balkanu u ratnim uslovima, usljed čega su uspjeli da istrijebe polovinu srpskog stanovništva - rekao je Dodik.

On je istakao da njemačku politiku sada vidi kao "pokušaj da se osveti za svoje poraze na Balkanu i zato su poslali Kristijana Šmita, bivšeg njemačkog saveznog ministra, koji se ponaša kao slon u staklenoj radni".

Ponovo vrijeđao Šmita

Predsjednik RS je istakao da u Bosna i Hercegovina već 30 godina “postoji visoki predstavnik koji je postavljen iz inostranstva, sa osnovnom platom od 24.000 eura mjesečno, zbog čega oni žele da zadrže to radno mjesto”.

Dodik je ukazao na to da sve visoke predstavnike treba da imenuje Vijeće bezbjednosti UN-a, ali da je Njemačka poslala Šmita koji nema podršku tog tijela UN-a.

- On je stranac bez legitimiteta za ono što radi – ali ga podržavaju američki i britanski ambasadori u Sarajevu i Bošnjaci - rekao je Dodik i podsjetio da je dobio optužnicu zato što je potpisao zakon iako je visoki predstavnik rekao da ne može da ga potpiše.

Proširenje EU

On je istakao da je veoma teško predvidjeti gdje će biti BiH za 20 godina, jer je prije nekoliko godina izgledalo da je EU odustala od planova za proširenje, ali se sada čini da pokušavaju da donekle ubrzaju proces kako bi Ukrajini dali priliku da se eventualno pridruži EU, što poništava cijeli prethodni raspored proširenja.

- Brisel je sada u nevolji, jer ako Ukrajina bude primljena u EU prema ubrzanoj proceduri ili počnu pregovori, šta će biti sa BiH koja već 21 godinu pregovara, pokušava da se približi EU, a sprovodi niz značajnih, bolnih reformi - upitao je Dodik.

On je istakao da će Bosna i Hercegovina ostati nesretna zemlja jer njoj iznutra nedostaje kohezija.

- Ne postoji unutrašnja kohezivna snaga koja može osigurati budućnost ove zemlje. Svako želi nešto drugo - rekao je Dodik i istakao da je entitet RS dio evropskog prostora, okružena mnogim državama članicama EU i “ako BiH izabere put EU RS je u tome ali pod uslovom da može zadržati svoj ustavni status”.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:39