A. Duda / - KABINET PREDSJEDNIKA
01/05/2023 u 18:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Duda: Proširenje EU na Zapadni Balkan prioritet Poljske

Duda je, u zajedničkom obraćanju sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim, rekao da upravo Poljska dobro zna kako je to čekati godinama da se uđe u slobodni zapadni svijet

Predsjednik Poljske Andžej Duda izjavio je, povodom 19. godišnjice ulaska Poljske u Evropsku uniju, da je za Poljsku jedan od četiri prioriteta to da izdejstvuje proširenje Unije na Zapadni Balkan i Ukrajinu.

- Zagovornici smo politike otvorenih vrata. Zato gledam zemlje Zapadnog Balkana. Želim da naglasim, to su zemlje, to su narodi, to su društva koja godinama čekaju na to da postanu dio evropske zajednice. Treba to konačno ostvariti, kazao je poljski predsednik u Varšavi, u posebnom obraćanju medijima povodom godišnjice.

Duda je, u zajedničkom obraćanju sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim, rekao da upravo Poljska dobro zna kako je to čekati godinama da se uđe u slobodni zapadni svijet.

- Zato smatram da ne drugi, već mi, Poljska, moramo oštro i glasno da govorimo – treba ih primiti u Evropsku uniju, treba primiti zemlje Zapadnog Balkana. A danas istorijski zahtjev, apsolutni zahtjev trenutka jeste i prijem Ukrajine u EU i Moldavije, kazao je Duda.

Poljski predsjednik je to da zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina i Moldavija dobiju punopravno članstvo, naveo kao drugi od četiri glavna prioriteta polugodišnjeg predsjedavanja Poljske EU od početka 2025. godine.

Prvi je, po riječima Dude, jačanje veza EU i SAD, a to je u svom obraćanju naglasio i premijer Mateuš Moravjecki.

- Za to da agresija Rusije na Ukrajinu ne bude prva kocka domina koja izaziva sve gore scenarije na cijelom svijetu, neophodno nam je jako evroatlantsko zajedništvo. Danas ne bi bilo slobodne, nezavisne Ukrajine bez SAD. Da nema njih ruska vojska sada bi bila na granicama poljskih vojvodstava. Zato sve snage u Evropi koje su na putu da iznevjere transatlantsku ideju ne rade u korist stabilnosti, kazao je premijer Moravjecki.

Poljski premijer istakao je da njegova zemlja želi da bude dio EU koja poštuje suverenitet zemalja članica i da je uloga nacionalnih država neprocjenjivo velika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 05:50