/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
17/11/2023 u 13:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EK predlaže da se vize ukinu i vlasnicima srpskih pasoša na Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u aprilu, govoreći o viznoj liberalizaciji za građane Kosova, da vjeruje da će do Nove godine biti riješen problem Srba sa Kosova koji ne žele da uzmu prištinski pasoš

Evropska komisija predložila je da se ukinu vize za građane na Kosovu kojima pasoše izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije, prenosi N1.rs.

Evropska komisija predložila je Evropskom parlamentu da se Uredba EU 2018/1806 tako da nosioci srpskih pasoša sa Kosova, koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije, budu oslobođeni od uslova posjedovanja vize prilikom prelaska spoljnih granica članica Unije, za boravak ne duži od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

S obzirom na to da vizna liberalizacija za građane Kosova stupa na snagu 1. januara 2024, Evropska komisija smatra da razlozi za isključenje vlasnika srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije više ne postoje, odnosno da svi građani regiona Zapadnog Balkana treba da imaju koristi od bezviznog putovanja u zemlje Šengena.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u aprilu, govoreći o viznoj liberalizaciji za građane Kosova, da vjeruje da će do Nove godine biti riješen problem Srba sa Kosova koji ne žele da uzmu prištinski pasoš.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. februar 2024 21:30