Gabrijel Eskobar / - GABRIJEL ESKOBAR
17/03/2023 u 23:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Eskobar: Osnivanje ZSO obaveza koja se ne može izbjeći

On je naveo da očekuje od Kurtijeve vlade da osnuje ZSO, jer je neophodan hitan napredak

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je danas da je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom obaveza koja se ne može izbjeći.

Eskobar, koji je ranije danas u Prištini razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem rekao je za RTV21 da ne želi da izgleda kao da se protivi Kosovu kada pominje osnivanje ZSO, jer je to, kako je naveo, zapravo dogovoreno prije 10 godina.

- Ne želim da djelujem kontradiktorno kada kažem da će biti Zajednice srpskih opština, ali to se pojavljuje u Briselskom sporazumu, pojavljuje se u ovom sporazumu, pojavljuje se u zaključcima Evropskog savjeta, pojavljuje se u našim politikama. Dakle, u suštini, ne možemo da izbjegnemo potrebu za osnivanjem takve zajednice - rekao je Eskobar, prenosi Reporteri.

On je naveo da očekuje od Kurtijeve vlade da osnuje ZSO, jer je neophodan hitan napredak.

- Naravno da očekujem da će to biti ova vlada jer nam je napredak potreban odmah - rekao je on.

U Ohridu će sjutra biti održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera  u Prištini Aljbina Kurtija, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Kako je najavljeno iz EU, sastanak će biti usredsređen na finalizaciju Aneksa o primeni Sporazuma EU o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 22:17