/ EPA-EFE - STEPHANIE LECOCQ
19/09/2023 u 11:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU ukazala na neprihvatljive poteze Beograda i Prištine: Ispunite ono što ste se dogovorili

U saopštenju se podsjeća na obevezu obje strane „da poštuju princip povjerljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osjetljivog pregovaračkog procesa”

Nakon dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou koji je opdržan prošlog četvrtka u Briselu, EU izražava zabrinutost zbog toga što dvije strane ne sprovode svoje obaveze prema Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa i njegovom Aneksu za primjenu, koji su ranije dogovorene, a koje su za njih obavezujuće i imaju značajnu ulogu na evropskom putu.

“EU apeluje na obje strane da se angažuju konstruktivno i u dobroj vjeri. To znači početak primjene na osnovu Predloga EU bez daljeg odlaganja, što uključuje obavezu obje strane da u potpunosti primijene sve prethodne sporazume o dijalogu. Rad na uspostavljanju Asocijacije/ Zajednice opština sa srpskom većinom trebalo bi da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova“, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

U saopštenju se podsjeća na obevezu obje strane „da poštuju princip povjerljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osjetljivog pregovaračkog procesa”.

“EU je i dalje podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka obje strane u deeskalaciji tenzija na sjeveru Kosova, nekoliko mjeseci nakon najnovijeg izbijanja nasilja u kome su povrijeđeni građani, trupe KFOR-a, policija i predstavnici medija, a neki imaju teške i trajne posledice. Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbjednosna situacija na sjeveru ostaje napeta,” navodi Evropski savjet.

EU navodi da potezi koje je povukla adminstracija u Prištini nisu u skladu sa vladavinom zakona i rizikuju da na dalje povećanje tenzija. Radi se prije svega o eksproprijaciji zemljišta na sjeveru Kosova, nalozima za iseljenje, telekomunikacijama i korišćenju specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici, navodi se u saopštenju.

“Neprekidni napadi manjih razmjera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih kadeta kosovskih Srba, odnosno lokalnog stanovništva su neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti. Blokiranje Energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom o putu ka normalizaciji odnosa i njegovim aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga,” dodaje Evropski savet.

U saopštenju se upozorava da su zahtjevi EU od 3. “u potpunosti validni”, a da „reverzibilne mjere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Kosovom”, koje će biti ukinute tek kada bude napretka u ispunjavanju postojećih zahtjeva.

“EU podsjeća na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na sjeveru Kosova kako bi se smanjile tenzije. Neophodno je najbrže rešenje da se omogući raspisivanje izbora. Podstičemo kosovske Srbe da se u potpunosti angažuju u izbornom procesu i javno iznesu svoje bezuslovno učešće,” ističe se u saopštenju i pozivaju svi politički akteri, na svim nivoima vlasti, i na Kosovu i u Srbiji, da se konstruktivno angažuju u sprovođenju tog procesa.

“EU izražava punu podršku naporima visokog predstavnika Žozepa Borela u svojstvu ‘upravljača’ dijalogom Beograda i Prištine, kao i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, i podsjeća obje strane da evropski put i Kosova i Srbije zavisi od uspjeha Dijaloga i normalizacije međusobnih odnosa. I jedni i drugi rizikuju da izgube priliku za napredak na evropskom putu“, upozorava Evropski savjet.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 07:10