Ramuš Haradinaj / Foto: EPA
15/04/2023 u 18:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Haradinaj: Izbore na sjeveru Kosova ne treba održavati

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova smatra da je odluka da se izbori održe bez koordinacije sa međunarodnim saveznicima bila pogrešna

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj insistira da lokalni izbori na sjeveru, koji su zakazani za 23. april, moraju biti odloženi, prenosi Reporteri.

Prema njegovim riječima, odlaganje izbora bi bilo korisno za Kosovo, dok bi insistiranje da se glasanje održi nanijelo štetu. On kaže da će, ukoliko se insistira da se izbori ipak održe, to dodatno "ugroziti i policajce koji djeluju na sjeveru".

Bivši premijer Kosova kaže da se mora pokazati mudrost kako bi se na vrijeme zaustavili procesi koji štete Kosovu.

„Mora se voditi računa, opcija da se ovaj proces zaustavi je mudra, to je na korist Kosova i čuva naš obraz kao državi. A insistiranje na održavanju izbora zaista produbljuje naše gubitke. Moramo imati i političku i intelektualnu hrabrost, da procese koji donose gubitak zemlje treba na vrijeme zaustaviti, ne smijemo ostati taoci situacije koja se tamo dešava“, rekao je Haradinaj.

On je dodao da to što se izbori održavaju u neregularnim uslovima i na nesvakidašnjim biračkim mjestima otežava glasanje građana, dodajući da je na taj način ugrožena i bezbjednost pripadnika Kosovske policije.

"Mora se donijeti odluka dase sada zaustavi proces, jer se ne ože sprovoditi glasanje u policijskim stanicama, jer nema mnogo logike da tamo budu glasačke kutije. Izbore je takođe teško kvalifikovati kao slobodne, demokratske, ako se održavaju u policijskoj stanici, gdje su samo elitne policijske jedinice“, kaže Haradinaj.

On smatra da je odluka da se izbori održe bez koordinacije sa međunarodnim saveznicima bila pogrešna.

„Vjerujem da je greška što smo na ovaj put ušli bez saveznika. Treba voditi ozbiljnu diskusiju sa našim saveznicima, tj. sa Amerikom, ostalim zemljama Kvinte, kako bi se pronašla formula za održavanje izbora na kojima bi učestvovale sve političke partije na sjeveru“, kaže između ostalog Haradinaj.

On je dodao da će se "agenda Srbije, saveznika Srbije i onih koji su zaista protiv Kosova, nastaviti, ali da će rezultat uvijek biti u korist Kosova ako Kosovo bude sarađivalo sa svojim saveznicima".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:02