/ - FOTO: UNSPLASH - NIELS BOSMAN HRVATSKA, ZASTAVA HRVATSKE
17/02/2024 u 16:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hiljade građana u Zagrebu na antivladinom protestu: „Dosta je! Idemo na izbore!“

Povod za taj skup, koji je organizovalo 11 opozicionih parlamentarnih stranaka, bilo je nedavno imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca

Hrvatske opozicione lijevo-liberalne stranke poručile su danas sa protesta na Markovom trgu u Zagrebu da je dosta korupcije, laži, kriminala i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), te da je Hrvatska zrela za promjene, prenosi N1.rs.

Prema procjeni hrvatskih medija, na protestu „Dosta je! Idemo na izbore!“ okupilo se više od 5.000 građana, a povod za taj skup, koji je organizovalo 11 opozicionih parlamentarnih stranaka, bilo je nedavno imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Peđa Grbin i koordinatorka "Možemo!" Sandra Benčić izjavili su nakon protesta da je najvažnija poruka građana da im je dosta korupcije, laži, kriminala i HDZ-a. Dodali su da je ovo samo početak priče, a ne završetak.

- Sledeće nedelje u Saboru raspravljamo o raspuštanju. Toliko ih je strah da nam prvi put nisu javili kada će biti ta rasprava. HDZ se boji i to je najvažnija poruka od danas“ - istako je Grbin, javlja HRT.

Prema njegovim riječima, opozicione stranke još nisu razgovarale o eventualnoj predizbornoj koaliciji.

- Ono što je potpuno jasno je da je Hrvatska zrela za promjene, a na nama je ogromna odgovornost da nešto napravimo po tom pitanju. Hoće li to biti zajednički nastup, ne mogu sad odmah odgovoriti, ali mogu reći da će određenih razgovora biti -  rekao je Grbin.

Premijer Andrej Plenković rekao je na svečanosti porinuća broda Gradnja 527 u riječkom brodogradilištu 3. maj da nije pratio protest, jer je jutros bio na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, ali je poručio da je Hrvatska demokratska zemlja u kojoj svako može govoriti i misliti šta hoće, u okviru zakona.

Protest je organizovalo 11 parlamentarnih stranaka: SDP, Socijaldemokrati, Možemo!, Fokus, IDS, Reformisti, Centar, GLAS, SsiP, RF i HSS, a pridružili su im se i Hrvatski laburisti-stranka rada i PGS, koji nisu zastupljeni u parlamentu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 04:56