Ilustracija
20/04/2023 u 10:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatska mijenja pravila: Nema uslovne slobode bez mišljenja žrtve

Nove obaveze odnosiće se na počinioce svih nasilnih krivičnih i prekršajnih djela, a posebno u slučaju krivičnih djela protiv polne slobode, protiv života i tijela (ubistvo, nanošenje tjelesnih povreda), ratnih zločina i prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici

U Hrvatskoj je u javnu raspravu upućen pravilnik prema kojem će zatvor morati da obavijesti žrtve nasilnih krivičnih i prekršajnih djela ili njihove porodice o svakom izlasku nasilnika iz zatvora, a sudija će prije odluke o uslovnom puštanju na slobodu moći da zatraži i stav žrtve ili njene porodice o tome, objavio je Jutarnji list, prenosi N1.

Nove obaveze odnosiće se na počinioce svih nasilnih krivičnih i prekršajnih djela, a posebno u slučaju krivičnih djela protiv polne slobode, protiv života i tijela (ubistvo, nanošenje tjelesnih povreda), ratnih zločina i prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

To su ključne odredbe Pravilnika o obavještavanju žrtve o samostalnom izlasku zatvorenika ili kažnjenika, koje je Ministarstvo pravosuđa uputilo u javnu raspravu, a čije stupanje na snagu se očekuje krajem maja.

Glavni cilj ovakve obaveze sudija je zaštita žrtava i njihovih porodica, jer se često događa da nasilnik po izlasku iz zatvora iz osvete ili bijesa ponovi nasilje nad žrtvom ili članovima njene porodice, a da žrtve nisu preduzele nikakve mjere opreza jer nisu znale da je počinilac izašao iz zatvora.

Pravilnik propisuje da porodica žrtve, u slučajevima u kojima je žrtva ubijena ili preminula, može još tokom sudskog postupka da iznese, usmeno ili pismeno, stav o tome da li želi ili ne da koristi pravo da bude obavještena o bilo kojoj vrsti izlaska počinioca iz zatvora bez nadzora.

Posle pravosnažnog okončanja sudskog postupka takav zahtjev može podnijeti na posebnom obrascu Službi za podršku žrtvama, koja djeluje pri hrvatskom Ministarstvu pravosuđa i uprave.

U slučajevima posebno nasilnih djela žrtve će biti obavještene i onda kada nisu podnijele zahtjev, osim ako nisu izričito zatražile da se o tome ne obavještavaju.

Isto tako, zatvor će moći, prije odobravanja izlaska zatvorenika (na primjer za vikend), da zatraži mišljenje žrtve, piše Jutarnji list.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 03:59