Ilustracija / EPA-EFE - GEORGI LICOVSKI
25/02/2024 u 14:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

KFOR napustio zgradu Opštine Zvečan: Situacija se stabilizovala

Jedinice KFOR-a bile su stacionirane u opštinskoj zgradi u Zvečanu, kao i ispred ovog objekta još od maja prošle godine

Jedinice KFOR-a napustile su zgradu Opštine Zvečan, potvrđeno je iz ove misije uz navode da se situacija "stabilizovala".

- Situacija u opštini Zvečan se stabilizovala. Kao rezultat toga, jedinice iz bataljona operativnih rezervnih snaga misije KFOR predvođene NATO-om više neće biti prisutne u zgradi opštine, navodi zvaničnik ove misije NATO-a.

Vojnici KFOR-a će, međutim, „ostati u tom području“, prenosi KoSSev.

- Sprovodiće redovne patrole kako bi osigurali bezbjedno i sigurno okruženje za sve ljude koji žive u opštini Zvečan, precizira se u saopštenju.

Uz podsjećanje da KFOR obavlja svoju misiju na Kosovu na osnovu Rezolucije Savjeta bezbednosti UN 1244, još jednom su poručuli da im je cilj da „obezbijede bezbjedno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku nepristrasno“.

KFOR je treća linija bezbjednosnog odgovora, nakon Kosovske policije i EULEX-a.

Iz misije NATO-a poručuju da sa njima „blisko sarađuju“.

Jedinice KFOR-a bile su stacionirane u opštinskoj zgradi u Zvečanu, kao i ispred ovog objekta još od maja prošle godine. Tada je došlo do sukoba između jedinica ove misije i okupljenih građana koji su protestovali zbog nasilnog ulaska specijalnih jedinica s ciljem dovođenja novoizabranog albanskog gradonačelnika koji je pobijedio na aprilskim izborima na Sjeveru Kosova, koje su Srbi bojkotovali.

Pripadnici KFOR-a bili su stacionirani od maja prošle godine i u zgradama opština u Leposaviću i Zubinom Potoku. Oni su, međutim, u prethodnom periodu napustili svoje položaje i u ovim opštinama.

Sa druge strane, pripadnici Kosovske policije su i dalje u opštinskim zgradama, uključujući i onu u Zvečanu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 10:54