Referendum Leposavić / - IZVOR: KOSOVO ONLINE
21/04/2024 u 21:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kosovo: Propala inicijativa za smjenu gradonačelnika u sjevernim opštinama

Predsjedavajući Centralne izborne komisije Kosova Krešnik Radonići (Kreshnik Radoniqi) izjavio je danas da je inicijativa za smjenu gradonačelnika sjevernih opština na Kosovu – propala, jer 50 odsto plus jedan birač nije učestvovao na referendumu.

Prema njegovim riječima, ukupno je glasalo 253 ljudi.

U Leposaviću su glasala 124 birača ili 0,91 odsto od ukupnog broja, u Zubinom Potoku 18 birača ili 0,26 odsto, u Zvečanu nije bilo birača, dok je u Sjevernoj Mitrovici bilo 111 birača ili 0,59 odsto glasača.

Sva biračka mesta, njih 23, zatvorena su 21. aprila u 19 časova.

Budući da je glasanje prošlo bez uspjeha, gradonačelnici ostaju na vlasti, a nova inicijativa za njihovu smjenu može biti pokrenuta za godinu dana.

Inicijativa za smjenu je organizovana pošto je Srpska lista, vodeća stranka Srba na Kosovu, koja uživa podršku zvaničnog Beograda, pozvala na bojkot glasanja.

Mreža nevladinih organizacija Demokratija na djelu navela je da je “proces glasanja karakterisala izrazita nezainteresovanost građana za učešće u glasanju, uprkos činjenici da je u januaru više od 20 odsto birača, građana sa biračkim pravom, potpisalo peticiju za smjenu gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova”.

Prema riječima Demokratije na djelu, na glasanju nije zabelježen nijedan incident.

Osmani: Pritisci iz Beograda i Srpske liste

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocjenila je u nedjelju, poslije zatvaranja biračkih mjesta, da je Kosovo građanima u opštinama na sjeveru “omogućilo da smjene aktuelne gradonačelnike i izaberu nove kroz proces opoziva”.

“Međutim, građani uglavnom nijesu iskoristili ovu priliku. Nažalost, to je prvenstveno bilo zbog pritisaka iz Beograda od strane Srpske liste i nelegalnih kriminalnih struktura. Srbija se ponovo nezakonito umiješala u izborni proces druge zemlje. Ponovo Vučić (Aleksandar, predsjednik Srbije) nije održao riječ datu međunarodnim partnerima”, navela je Osmani na mreži X.

Ona je istakla da je Kosovo “još jednom pokazalo zrelost, uzornu organizaciju i puno poštovanje svojih zakona i Ustava nudeći svim zajednicama, bez razlike, mogućnost da izaberu svoje predstavnike”.

Kako je naglasila, Kosovo je ispunilo sve uslove koje zahtjeva EU.

“Nepravedne mjere protiv Kosova moraju biti ukinute odmah”, poručila je predsjednica Kosova.

Srpska lista ‘nije željela da igra igre’

Iz Srpske liste su posle referenduma naveli da je ova stranka “bila duboko u pravu kada je pozvala srpski narod da ne učestvuje u ovom Kurtijevom igrokazu (Albin, premijer Kosova), jer je on od samog početka napravljen sa ciljem da ne uspije”.

U saopštenju se, između ostalog, ističe da su bili “više nego spremni da učestvujemo u ovom procesu kako bi vidjeli leđa i smijenili ove lažne gradonačelnike u našim opštinama, ali nijesmo željeli da igramo igre u režiji režima u Prištini kojima bi se obesmislio čitav proces i spriječila smjena Kurtijevih pulena, a onda bi oni to predstavili kao nekakav legitimitet”.

Tužilaštvo nadgledalo glasanje

Državno tužilaštvo Kosova je u nedjelju saopštilo da je pratilo tok referenduma.

Tomas Šunjog, ambasador Evropske unije na Kosovu, je sa 60 posmatrača takođe pratio glasanje na sjeveru Kosova, saopšteno je iz kancelarije EU u Prištini.

Centralna izborna komisija Kosova je rano u nedjelju morala da pronađe alternativne lokacije za biračka mjesta, jer obrazovne institucije, koje u četiri opštine na sjeveru Kosova rade u sistemu Srbije, nijesu dale dozvolu da se koriste njihove prostorije.

Zašto se organizovao referendum?

Vanredni izbori u aprilu 2023. godine, koji su održani pošto su Srbi napustili kosovske institucije krajem 2022. godine, u znak nezadovoljstva odlukom o registarskim tablicama Vlade Kosova, bojkotovani su od strane Srpske liste i lokalnog stanovništva.

Kao rezultat toga, vođstvo opštine Leposavić preuzeo je Ljuljzim Hetemi (Lulzim) iz pokreta Samoopredjeljenje, Zubin Potok Izmir Zećiri (Zeqiri) iz Demokratske partije Kosova (PDK), opština Zvečan povjerena je Iljiru Peciju (Ilir), takođe iz PDK-a, dok je Erden Atić (Atiq) izabran za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice, takođe iz pokreta Samoopredjeljenje.

U maju 2023. godine, kada su ovi gradonačelnici – izuzev Atića – otišli u svoje kancelarije da započnu mandat, bili su suočeni sa pobunom lokalnog srpskog stanovništva, koje je protestovalo ispred opštinskih zgrada, koje su istovremeno bile i opštinski objekti koji funkcionišu po sistemu Srbije.

Situacija je eskalirala 29. maja u Zvečanu, nakon sukoba između demonstranata i pripadnika Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR). Na obe strane su desetine ljudi povrijeđene.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:20