/ - EPA-EFE - ALJBIN KURTI
17/02/2024 u 11:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kosovo slavi 16 godina jednostrano proglašene nezavisnosti; Kurti: Kosovo je prava parlamentarna republika

Kao na dan kada je proglašena, prije šesnaest godina, tako je i danas, i svaki dan poslije toga, Republika Kosovo bila, jeste i biće dom svih njenih građana bez razlike, kazao je Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio danas u Prištini da Kosovo predstavlja "pravu parlamentarnu republiku" i da počiva na demokratskim principima.

- Na osnovu političke volje svog naroda, Kosovo je nezavisna i suverena, demokratska i nedjeljiva država. Kao na dan kada je proglašena, prije šesnaest godina, tako je i danas, i svaki dan poslije toga, Republika Kosovo bila, jeste i biće dom svih njenih građana bez razlike - kazao je Kurti na svečanoj sjednici Vlade Kosova povodom 16 godina od proglašavanja nezavisnosti.

On je kazao da je Kosovo "preživjelo genocid" s kraju 20. vijeka i poslije rata obnovilo svoje domove uz podršku međunarodnih partnera i saveznika.

Po njegovim riječima, Kosovo je država koja njeguje demokratske vrijednosti, poštuje ljudska prava svih manjina, a socijalna pravda i solidarnost su u srži svakog političkog i društvenog kursa.

Ocijenio je da su za 16 godina postignuti pozitivni rezultati kada je reč o unutrašnjim reformama, po pitanju vladavine prava i na ekonomskom i socijalnom planu, a da je uspješna i vizna liberalizacija.

- Ovo potvrđuje da Kosovo čini prave korake na pravom putu ka svojoj evropskoj budućnosti. Zahvalni smo svima koji su doprinijeli našoj oslobodilačkoj borbi i procesu osamostaljivanja. Posebno hvala našim međunarodnim partnerima i saveznicima na našem zajedničkom putu konsolidacije države i međunarodnog subjektiviteta - naveo je Kurti, prenose regionalni mediji.

Zvaničnici Kosova su poslije sjednice položili cvijeće na spomenik nestalih, na grobove bivšeg predsjednika Ibrahima Rugove i Adema Demačija, a zatim u selu Prekaze položili cvijeće na grob Adema Jašarija, prvog komandanta bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

U Prištini se organizuje program na glavnom trgu, dok se slični programi organizuju u najvećem broju opština, u kojima će biti održane svečane sjednice skupština opština i polaganje vijenaca na spomenika poginulih boraca bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, a Srbija tu odluku ne priznaje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. april 2024 23:02