Aljbin Kurti / - N1
08/12/2023 u 08:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Za 30 odsto povećano interesovanje za kosovske pasoše

Kurti je ocijenio da je to izraz povećanog interesovanje za integraciju i da je to interesu svakog građanina Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti uputio je poruku kosovskim Srbima na njihovom maternjem jeziku, a povodom zahtjeva Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, liberalizaciju viza i navodno povećanog interesovanja za dobijanje pasoša i RKS registarskih tablica.

Kurti je ocijenio da je to izraz povećanog interesovanje za integraciju i da je to interesu svakog građanina Kosova.

- Građani Kosova koji žele da posjete svoje porodice u EU i izbliza vide kulturu zemalja šengenskog regiona od 1. januara moći će da putuju bez viza. Zadovoljstvo nam je što se interesovanje za korišćenje ove mogućnosti širi zemljom, od sjevera ka jugu, sa povećanjem od oko 30 odsto zahtjeva za biometrijske pasoše ove godine u odnosu na prošlu - rekao je Kurti.

On je još rekao da je više od 3.260 vlasnika automobila od početka novembra do sada promijenilo automobilske tablice na RKS tablice, što prema njegovom mišljenju „predstavlja interesovanje za integraciju“.

Govoreći o posjeti delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, povodom zahtjeva Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, Kurti je rekao da je poznato da članstvo donosi prednosti, posebno za pripadnike nevećinskih zajednica, u smislu pristupa Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. februar 2024 16:52