/ - (EPA–EFE F.S.)
22/05/2024 u 16:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milanović: Odluka o priznanju Palestine nije jednostavna, potreban razgovor

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da eventualno priznanje Palestine nije jednostavna odluka i da o tome treba zajedno da odlučuju premijer Andrej Plenković i on.

Milanović nije direktno odgovorio na pitanje da li Hrvatska treba da prizna Palestinu nakon što su Irska, Španija i Norveška najavile da će to učiniti 28. maja, ali je kritikovao Plenkovića koji je ranije kazao da Hrvatska „trenutno ne razmišlja“ o priznanju Palestine, prenosi Hina.

Milanović je naglasio da „to nije jednostavna odluka“ i da je treba postići razgovorom predsjednika države i premijera.

Milanović je ocijenio da Plenković krši ustav jer samostalno donosi odluke koje su zajednička nadležnost, kao što je učinio slanjem pomoći Ukrajini, prenosi N1.rs.

Milanović je kazao da „ima argumenata“ za priznanje Palestine, „ali još više argumenata za razgovor“.

(UŽIVO) Bilans poginulih u Gazi od 7. oktobra porastao na 35.709

- Ukoliko se odlučimo za priznanje, to svakako nije ili neće biti napravljeno da se napakosti Izraelu -  rekao je predsjednik.

Milanović je kritikovao izraelske vlasti da su „u poslednjih više od pola godine učinile grozne stvari“ za koje bi „neko trebalo da odgovara“.;

Dodao je, međutim, da je pitanje „da li je Međunarodni krivični sud baš to tijelo, da li je baš nadležan za Izrael kao što je pitanje da li je nadležan za Putina i Rusiju“ i da su „to užasno komplikovane stvari na koje nema jasnog i jednoznačnog odgovora“.

- Ja sam prvi ili drugi u Evropi koji je nakon terorističkog divljanja Hamasa 7. oktobra i nakon nesrazmerne i jednako divljačke reakcije izraelskih vlasti upozorio na to da će Izrael vrlo brzo izgubiti simpatije ako tako nastavi- rekao je Milanović.

Ali Izrael je nastavio i sad smo tu gdje jesmo, dodao je.

Švedska, Irska i Norveška danas su objavile da će 28. maja priznati nezavisnu palestinsku državu, na što je Izrael odmah reagovao povlačenjem ambasadora iz tih zemalja. Tri zapadnoevropske zemlje time su se pridružile Švedskoj koja je 2014. bila prva članica EU koja je to učinila.

Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija priznale su Palestinu 1988. u sklopu sovjetskog bloka, a iste godine to je učinio i Kipar.

Priznanje Palestine najavile su i Malta i Slovenija, a i Australija je objavila da postoji ta mogućnost. Palestinu kao državu trenutno priznaje 143 od 193 članica UN.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 13:55