Kosovska skupština / Foto: Reporteri
01/12/2023 u 22:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Opozicione stranke na Kosovu dobile nacrt statuta ZSO

Međutim, za sada niko iz opozicije nije želio da komentariše sadržaj nacrta

Tri opozicione stranke, DPK, DSK i ABK, potvrdile su da su dobile zvanične verzije nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Evropska unija im je juče i zvanično dostavila ovaj dokument. Međutim, za sada niko iz opozicije nije želio da komentariše sadržaj nacrta.

Portparol DPK Faton Abdulahu rekao je za RTK da su dokument dobili iz Kancelarije specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosovo-Srbija.

„Demokratska partija Kosova je juče dobila kopiju nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom od Kancelarije specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosovo-Srbija", naveo je Abdulahu.

Isto su poručili i iz Demokratskog saveza Kosova. Oni će narednih dana izaći sa stavom stranke u vezi sa sadržajem ovog dokumenta. Čak je i Besnik Tahiri iz ABK-a rekao da su dokument već predali poslanicima stranke i njenom rukovodstvu.

 „Sljedeće nedjelje ćemo imati duboku diskusiju tokom koje ćemo komentarisati sadržaj", rekao je Tahiri.

Inače, zvaničnici EU koji su 21. oktobra donijeli nacrt u Prištinu, zamolili su premijera Aljbina Kurtija da dokument ne iznosi u javnost, ni za opoziciju, ni za javno mnjenje. Ovaj međunarodni zahtjev naišao je na oštre kritike u Prištini, ne samo od opozicionih partija, već i od civilnog društva. Kako bi opravdao povjerljivost procesa, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak boravio je u Prištini prve nedjelje novembra, gdje se susreo sa opozicijom sa kojom je razgovarao o nacrtu statuta.

Sadržaj nacrta je usmeno obrazložen, ali tekst statuta tada niko nije dobio.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:09