Vjosa Osmani / - FOTO: PREDSJEDNIšTVO
18/02/2024 u 21:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani: Imamo potvrde da Vučić stoji iza napada u Banjskoj, to znaju i članice NATO

Vučić, prema riječima Vojse Osmani, „sada pokušava da pobjegne od odgovornosti“

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da ima potvrde iz više izvora "da Vučić stoji iza napada 24. septembra" u selu Banjska na sjeveru Kosova i da ta saznanja imaju i zemlje članice NATO, ali da će svaka država sama odlučititi kako da iskoristi te dokaze, objavio je danas portal Kosovo onlajn, prenosi N1.rs.

- Ova svjedočenja je potvrdio naš najvažniji saveznik koji ih je prenio i državama članicama NATO. Sve vodi ka Vučiću. Ne govorimo o njegovom gubitku kontrole nad nekim bandama. Govorimo o tome da je on organizovao i naredio napade preko bandi, kao i finansiranje. Vučić čak pruža i političko utočište odgovornima -  rekla je Osmani u intervjuu za arapski „Al An“, a prenosi Kosovo onlajn.

Vučić, prema riječima Vojse Osmani, „sada pokušava da pobjegne od odgovornosti“.

- Svi znaju, primila sam mnogo gostiju i rukovodilaca u kancelariji i oni su mi to potvrdili. Ima i slučajeva kada su Vučiću direktno rekli da imaju mnogo dokaza da on stoji iza napada. Ove dokaze su potvrdili naši razni saveznici -  rekla je Osmani i ocijenila da će svaka država sama odlučiti kako će koristiti te dokaze.

Osmani je naglasila da će objavljivanje cjelokupnog izvještaja o Banjskoj zavisiti od NATO partnera i od nadležnih koji vode istragu, ali se u to, kako je navela, „ne miješa“, prenio je portal Kosovo onlajn.

Predsjednica Kosova je na pitanje šta stoji iza odluke Centralne banke da zabrani upotrebu srpskog dinara i platnog prometa, Osmani je odgovorila da se iza toga ne krije nikakva specijalna poruka.

- Mjera nije protiv Srba, to nije odluka Vlade već nezavisne institucije Centralne banke Kosova koja je odvojena od Vlade. Problem je u komunikaciji i u tome kako je to saopšteno. Sve što smo uradili, uradili smo u saradnji sa našim partnerima -  naglasila je Osmani.

Sada je, prema njenim riječima, jedino ostalo da se vidi kako da se izađe iz ove situacije, a li da „postoji zajednički sporazum“ sa saveznicima o primjeni odluke CBK.

- Niko ne traži da odustanemo od te odluke koja ni ne spominje dinar, ali je važno da sjednemo i razgovaramo sa vladama i našim stranim partnerima -  naglasila je Osmani.

Ona je dodala da će se tokom prelaznog perioda voditi računa da Srbi na Kosovu imaju dovoljno vremena da dobiju sve informacije, otvore račune u bankama i „da budu sigurni da neće biti ugroženi“.

- Bilo bi smiješno da ne riješimo nešto ovako jednostavno, važno je samo da se to uvede na najbolji način za sve građane Kosova, bilo koje nacije  - istakla je Osmani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:10