Ilustracija / - UNSPLASH
25/04/2024 u 20:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Otvorena prva sigurna kuća za LGBTQ+ osobe u BiH

U Sarajevu je otvorena prva sigurna kuća, sklonište za LGBTQ+ osobe sa područja Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Fondacije "Krila nade".

Fondacija je nosilac projekta sigurne kuće za čiju realizaciju su obezbijeđena sredstva iz Evropske unije i Vijeća Evrope.

Cilj je, kako navode u Fondaciji, omogućiti siguran smještaj za LGBTQ+ osobe koje su ostale bez doma, te hranu, higijenu, odjeću i druge potrepštine tokom boravka u kući, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodaje se kako će korisnicima biti omogućena psihoterapeutska i savjetodavna podrška, te pravni savjeti, uz osnaživanje, kao osnove za samostalni život.

- Sigurna kuća za LGBTIQ+ osobe ključna je za osiguranje fizičke sigurnosti, pružanje emocionalne i psiho-socijalne podrške, nuđenje pristupa resursima, podsticanje izgradnje zajednice i promicanje obrazovanja i svijesti, stoji u saopštenju Fondacije "Krila nade".

U saopštenju se ističe i kako se LGBTIQ+ zajednica u Bosni i Hercegovini suočava sa "značajnim izazovima i opasnostima zbog prevladavajućih društvenih stavova, diskriminacije i zakonskih ograničenja".

Za surogat majčinstvo u BiH se ide u zatvor

Iz Kancelarije Vijeća Evrope u Sarajevu saopšteno je kako je sigurna kuća na raspolaganju za LGBTQ+ osobe iz cijele BiH.

- Sa ovom sigurnom kućom, LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini ne moraju više da biraju između toga da ostanu beskućnici ili da ostanu u domaćinstvu u kojem su odbačeni/e ili zlostavljani/e. Vjerujemo da će relevantne institucije podržati ovu važnu inicijativu, navodi se u saopštenju Bojane Urumove, šefica Kancelarije Vijeća Evrope u Sarajevu.

Još nema zvaničnih podataka o broju slučajeva zločina iz mržnje, te govora mržnje prema LGBTQ+ osobama za 2023. godinu, no raniji izvještaji ukazuju na negativne trendove i lošu situaciju.

U jednom od dva bh. entiteta, Republici Srpskoj, u toku ove godine nisu organizovani zvanični događaji o pravima LGBTQ+ osoba zbog straha nakon pretrpljenog napada na aktiviste 18. marta 2023. godine u Banjaluci.

Tada je oko 30 maskiranih huligana, na očigled policije napalo aktiviste, nakon što su vlasti zabranile održavanje skupa na kome se trebalo govoriti o pravima LGBTQ+ osoba.

Više od godinu dana kasnije, niko nije uhapšen, niti procesuiran.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 20:04