PETAR PETKOVIĆ / - PETAR PETKOVIĆ - FOTO: YOUTUBE KOSOVO ONLAJN
14/06/2024 u 08:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Petković: Srbima uskraćeno pravo na goli život, međunarodna zajednica ne reaguje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ukazao je da godinu dana od donošenja jednostrane odluke prištinskih vlasti da se zabrani srpska roba na Kosovu, čime je Srbima uskraćeno pravo na goli život, iz međunarodne zajednice gotovo da niko nije reagovao.

Petković je za RTS istakao da je danas tačno godinu dana od kada je uvedena ta, kako naglašava, sramna i anticivilizacijska odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se zabrani doperemanje srpske robe na teritoriju Kosova.

-Riječ je o najdrastičnijem kršenju ljudskih prava. Nepojmljivo je da se tako nešto dešava u srcu Ervope u 21. vijeku- naglasio je Petković. Istakao je da je za tih godinu dana gotovo reagovala samo Srbija, odnosno predsjednik Aleksandar Vučić, Vlada Srbije, ministar Tomislav Momirović i Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja se, kako dodaje, desetinama puta obraćala na brojne adrese.

- Ali, niko iz međunarodne zajednice gotovo da ne reaguje i nikoga nije briga kako Srbi žive, a ovom odlukom uskraćena su prava Srba na goli život. Kurti je Srbima ukinuo pravo na život, na glas, ukinuo željeznicu, dopremanje naše štampe, pravo na liječenje, ukinuo dinar, zabranjuje Srbima da mogu da primaju plate, penzije, socijalna davanja i to pokazuje koja je njegova politika- kazao je Petković.

Kako kaže, srpski narod, ali ne samo Srbi, već i Albanci, naviknuti su na srpske proizvode i kvalitet tih proizvoda, ali od kada je nastupila zabrana, morali su da se snalaze i da traže alternativu.

Dodaje da su prinuđeni da kupuju skuplje i manje kvalitetne proizvode.

- Već drugi put za pet godina imamo zabranu srpske robe. Prvi put je bilo za vrieme uvedenih taksi od 100 odsto na srpsku robu i to u trajanju od dvije godine i sada godinu dana za vrijeme Kurtija- kazao je direktor vladine Kancelarije za KiM.

Ističe da tom odlukom, Kurti krši i Ceftu, Briselski sporazum i mnoge druge principe trgovine.

- Kada posmatrate najdirektniju štetu, ona je 210 miliona eura, ali realna šteta je mnogo veća jer su najdirektinije ugroženi Srbi na KiM jer su i mnoge manje radnje koje su zavisille od srpske robe, zatvorene, a da ne govorim da mnogi privrednici gube svoje tržište na Kosovu- ukazao je.

Petković kaže da se za ovih godinu dana nisu mogli vidjeti ambasadori da se oglašavaju po ovom pitanju i navodi da se neće ni danas oglasati.

-Ali, zato kada treba da se napadne srpsko jedinstvo, sabor, to da Srbi razgovaraju o svojoj budućnosti, onda vidimo napade i iz regiona i sa zapada. Zašto se ne oglašavaju kada je riječ o Srbima, to je pravo pitanje- upitao je Petković.

Dodaje da ostaje da se vidi  kako će izgledati izvještaj evropskog komesara za spoljnu politiku EU Đuzepea Borelja.

-Sem Beograda i onoga što mi činimo, niko se ne brine za srpski narod. Naše je da vodimo račuina o svojoj budućnosti, čuvamo narod, ali i mir i siguirnost- ukazao je Petković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. oktobar 2024 04:23