Sarajevo, ilustracija / SHUTTERSTOCK
11/04/2024 u 20:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počelo suđenje sedmorici pripadnika Vojske RS zbog genocida u Srebrenici

Suđenje sedmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), optuženih za genocid i druge ratne zločine počinjene 1995. godine u istočnoj Bosni, počelo je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Ratko Vujović, Ljubomir Vlačić, Vitomir Pepić, Milovan Ognjenović, Goran Višković, Željko Dupljanin i Vlastimir Golijan optuženi su za pomaganje u streljanju najmanje 65 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su pokušavali da pobjegnu iz Srebrenice u julu 1995.

Optužnica ih tereti i da su pomagali u prisilnom premještanju žena, djece i staraca s ciljem da ih tako unište kao grupu. Pored ostalog, tereti ih za ubistva na livadi zvanoj "Doline-Kraljevi", strijeljanje bošnjačkih muškaraca i dječaka kod jame "Hašimova rupa", te na lokalitetu "Jarovlje", piše RSE.

Državni tužilac Tarik Crnkić naveo je u uvodnoj riječi da je prvooptuženi Ratko Vujović, s Vujadinom Popovićem, koji je kao nekadašnji načelnik za sigurnost Drinskog korpusa VRS pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu 2015. godine osuđen na doživotni zatvor, učestvovao u "sistematskom hvatanju, zatvaranju, ubijanju, pokapanju, iskopavanju i ponovnom ukopavanju" srebreničkih Bošnjaka.

- Iz zatvora Sušica su izvodili zarobljene bošnjačke muškarce i dječake, odvozili ih na tri lokaliteta, vezane ih iz kamiona izvodili jednog po jednog, pucali im u glave i leđa, bacali u jamu i nakon toga bacali bombe - kazao je Crnkić, dodajući da je većina optuženih pomagala u ubijanjima i počinjenu genocida, dok je za optužene Viškovića i Dupljanina kazao da su "lično učestovali u strijeljanjima".

Predsjedavajući sudskog veća Dragan Vukajlović zakazao je nova ročišta za 19. april i 17. maj.

Optužnica protiv sedmorice bivših pripadnika VRS podignuta je početkom decembra 2023. i potvrđena 4. januara 2024.

Višković je ranije osuđen u dva procesa na ukupno 20 godina zatvora za zločine progona bošnjačkog stanovništva, ubistva, teška oduzimanja slobode i druga nečovečna djela. Golijan je ranije osuđen na 15 godina zatvora za učestvovanje u strijeljanju oko 800 muškaraca na vojnoj ekonomiji "Branjevo" kod Zvornika 1995. Višković i Golijan priznali su tada krivicu za ratne zločine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:38