Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
25/02/2024 u 15:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predložen je model za vojno obučavanje mladih Hrvata

Vojno osposobljavanje bilo bi obvezno za sve mladiće kada napune 18 godina, a žene bi mogle da učestvuju dobrovoljno

Za obučavanje mladih regruta u sklopu novog obaveznog vojnog roka koji namjerava da uvede vlada HDZ-a i Andreja Plenkovića odabrana su četiri velika obučna centra - kasarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, a za još dva rade se procjene. Regrute će obučavati 650 vojnih instruktora.

Ministarstvo obrane i Glavni štab Oružanih snaga odabrali su model vojnog obučavanja mladih Hrvata.

Ni dva mjeseca nisu prošla od dana kada je premijer Plenković na pitanje o uvođenju obveznog vojnog roka rekao da to ne dolazi u obzir, do predloga Glavnog štaba da se, kako saznaje Jutarnji list, uvede tromjesečno obvezno Temeljno vojno osposobljavanje.

To je službeni naziv iako će ga kolokvijalno gotovo svi zvati obavezni vojni rok. Prema riječima sagovornika Jutarnjeg lista, vojno osposobljavanje bilo bi obvezno za sve mladiće kada napune 18 godina, a žene bi mogle da učestvuju dobrovoljno.

Detalji novog vojnog roka

Za sada je samo riječ o predlogu MORH-a i Glavnog štaba koji tek treba da usvoji vlada i Hrvatski sabor.

Kako se saznaje, u vojnim krugovima smatraju da su tri mjeseca sasvim dovoljna za vojnu obuku tokom koje bi naglasak bio na fizičkoj pripremi polaznika, kao i svladavanju temeljenih vojnih vještina.

Po završetku regrut bi trebalo da bude obučen za strijelca, odnosno da prođe osnove baratanja pješačkim naoružanjem, kao i da bude fizički pripremljen. Prema procjenama, godišnje bi na raspolaganju trebalo biti oko 17.000 mladića, a očekuje se da bi barem njih 15.000 moglo da završi vojno osposobljavanje, dok bi preostali dio završio na civilnom služenju vojnog roka zbog prigovora savjesti ili bi bili proglašeni zdravstveno nesposobnim za vojnu službu.

Vojni rok suspendovan je 2008. godine, a očekuje se da će se vratiti iduće godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:43