Milorad Dodik i Vladimir Putin b(arhiva) / - FOTO: EPA
21/02/2024 u 20:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Putin zahvalio Dodiku na podršci: Znamo da situacija u RS nije jednostavna

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da RS odbija da se pridruži sankcijama Zapada prema Rusiji, dodavši da je RS i protiv ulaska BiH u NATO

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom u Kazanju da je RS prijatelj Rusije. Zahvalivši se Dodiku što podržava Rusiju, Putin je istakao da je saradnja Rusije sa RS "vezana za različite pravce", objavila je Radio-televizija RS (RTRS), prenosi N1.

- Znamo da situacija u RS nije jednostavna i spremni smo da razgovaramo o tom pitanju. Zahvalni smo vam na tome što održavate odnose sa Rusijom. Radićemo još više na našim dobrim odnosima i uvjek ste dobrodošli u Rusku Federaciju - kazao je Putin predsjedniku RS.

Ruski predsjednik se Dodiku zahvalio što je u svojstvu počasnog gosta stigao na otvaranje „Igara budućnosti“.

- Iskreno da vam kažem ne znam kako će to sve izgledati. U svakom slučaju ’Igre budućnosti’ su lijep događaj i nama je veoma drago da vidimo naše prijatelje iz Republike Srpske - rekao je Pitin.

Dodao je da će i ova posheta delegacije RS i Dodika dati doprinos međusobnoj saradnji.

- I mi ćemo moći iskoristiti i razmatrati bilateralne odnose u različitim pravcima - kazao je Putin.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da RS odbija da se pridruži sankcijama Zapada prema Rusiji, dodavši da je RS i protiv ulaska BiH u NATO.

- Potvrđujemo dobre odnose koje RS ima i gaji prema ruskoj državi i prema vama. Ono što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo bilo kakvu mogućsnot da se pridružimo sankcijama zapada prema Rusiji - naveo je Dodik.

Nakon sastanka Putina I Dodika, oglasila se Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) saopštavajući da se Bosna i Hercegovina obavezala da sledi bezbednosne i spoljnopolitičke smjernice EU, kao zemlja koja želi da dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

- Ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država - istakli su iz OHR-a, povodom današnjeg sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kazanju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 13:26