/ EDI RAMA
14/10/2023 u 18:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rama: Susret premijera Srbije i Kosova nije planiran, ali ni isključen

Prema Raminim riječima, pošto su Makron i Šolc pozvani na Samit, a Francuska i Njemačka autori plana za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, može se desiti da dvojica evropskih lidera zatraže sastanke sa predstavnicima Kosova i Srbije

Premijer Albanije Edi Rama, koji će u ponedeljak biti domaćin Samita Berlinskog procesa, izjavio je da je malo vjerovatno da bi tom prilikom moglo da dođe do sastanka premijera Srbije i Kosova, ali da, s obzirom na prisustvo francuskog predsjednika i njemačkog kancelara, to nije sasvim isključeno, prenosi Albanijan post.

"Malo je vjerovatno da će se desiti, ali nije sasvim isključeno”, rekao je Rama za Juronjuz Albanija, na pitanje da prokomentariše mogući susret lidera Kosova i Srbije, tokom Samita Berlinskog procesa.

On je naveo da ništa slično nije planirano u okviru Samita, te da čak ni sam ne očekuje da se takav sastanak može dogoditi, sa bilo kojim od lidera bilo koje zemlje učesnice, ali je napomenuo da, s obzirom na prisustvo francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca, kao inicijatora Samita – “u takvim uslovima ništa nije isključeno”.

Prema Raminim riječima, pošto su Makron i Šolc pozvani na Samit, a Francuska i Njemačka autori plana za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, može se desiti da dvojica evropskih lidera zatraže sastanke sa predstavnicima Kosova i Srbije, prenosi Kosovonline.

Kada je riječ o situaciji u regionu i prisutnim tenzijama, Rama ne misli da će one oslabiti, jer je dnevni red Samita odavno odlučen i dogovoreno je šta bi tamo trebalo da se postigne.

Rama je u emisiji "Insajd Albanija" rekao da je Samit koji se 16. oktobra po prvi put održati u Tirani, važan događaj i dobra prilika da zemlje Zapadnog Balkana zatraže više sredstava od Evropske unije na putu ka članstvu.

"Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen će predstaviti novi plan ekonomskog rasta za zemlje Zapadnog Balkana, kao rezultat dugih napora i suštinskih razgovora koje smo vodili sa Briselom o potrebi da se nekako odvojimo od tradicionalnog metoda u procesu pristupanja Uniji", rekao je Rama.

Podsjećajući da je tradicionalni proces podrazumijevao da, ako zemlja započne razgovore ili dobije status zemlje kandidata, ima pristup nekim malim programima, a da bi pristupila onim većim, mora biti član EU, oijcenio je da "tako dalje ne može".

"S jedne strane, potrebna nam je veća finansijska podrška, s druge strane potreban nam je pristup jedinstvenom tržišnom prostoru, što bi nam mnogo pomoglo. To će biti glavna tema tog dana i mislim da će ovo biti samit na kojem će dostignuća biti veoma važna“, rekao je Rama.

Prema njegovim riječima, postoji niz nacrta koje je Evropska unija pripremila.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:55